Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Separatistické voľby na Ukrajine by podkopali mier, tvrdí Nemecko

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Plán proruských separatistov uskutočniť v novembri samostatné voľby by podkopal mierovú dohodu z Minska a destabilizoval by situáciu, uviedlo v piatok nemecké ministerstvo zahraničia.

"Oznámenie separatistov uskutočniť takzvané parlamentné voľby 2. novembra je jasným porušením dohody z Minska z 5. septembra, ktoré ničí krehký mierový proces," uviedla hovorkyňa ministerstva Sawsan Chebliová.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovorí, že Kyjev ani "celý svet" také voľby neuznajú. Ukrajina navrhuje na východe krajiny, kde povstalci založili "ľudové republiky", uskutočniť v decembri miestne voľby pod dohľadom vlády. Chebliová dodala, že Nemecko nevidí dôvod na uvoľnenie sankcií proti Rusku, kým dohoda z Minska nebude plne implementovaná.

Putin a Porošenko zvažujú ďalšie stretnutie

Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský líder Petro Porošenko zvažujú osobné stretnutie. Putinov zahraničnopolitický poradca Jurij Ušakov informoval, že o tejto možnosti hovorili prezidenti telefonicky. Stretnutie by sa mohlo uskutočniť za účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Termín ani miesto konania schôdzky zatiaľ nezverejnili. Putin a Porošenko sa od vypuknutia ozbrojené konfliktu v apríli tohto roku stretli už dvakrát. Aj Porošenko vo štvrtok povedal, že s Putinom plánujú schôdzku v "multilaterálnom formáte". Povedal len toľko, že "konať by sa mala v Európe asi o tri týždne".

Merkelovej hovorca Steffen Seibert reagoval vyhlásením, že kancelárka zatiaľ nevie nič o jej možnej účasti na stretnutí s Putinom a Porošenkom. Nemecko je však podľa neho pripravené sa na takejto schôdzke zúčastniť. "Ak by to pomohlo zlepšiť a stabilizovať situáciu, nie je to vylúčené," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu