Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NATO: Na Ukrajine bojujú tisíce ruských vojakov, v Luhansku hrozí vypuknutie epidémie

Tanky vošli do Mariupolu Zobraziť galériu (4)
Tanky vošli do Mariupolu (Zdroj: SITA)

KYJEV/NEWPORT - Protiteroristická operácia vládnych síl (ATO) na východe a juhu Ukrajiny si od svojho začiatku v apríli vyžiadala životy 837 ukrajinských vojakov. Ďalších 3044 ich v bojoch s proruskými separatistami utrpelo zranenia, informoval dnes v Kyjeve hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko.

V ukrajinskom meste Luhansk hrozí vypuknutie epidémie

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) je hlboko znepokojený možným vypuknutím epidémie v ukrajinskom meste Luhansk, ležiacom vo vojnou zmietanej povstaleckej oblasti. Krízová situácia vyplýva z dlhodobo nefungujúcich čističiek odpadovej vody, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.

"Pred dvoma dňami som sa vrátil z Luhanska, kde som strávil osem dní. Vzhľadom na skutočnosť, že tam nie je elektrická energia, obyvatelia už 45 dní žijú bez kanalizačného systému. Ak miestne úrady urýchlene nevyriešia tento problém, môže to mať vážne následky," uviedol podpredseda delegácie MVČK v Rusku Bruno Husquinet.

Mestu podľa neho hrozí vypuknutie epidémie. Jurij Vorobiov, podpredseda Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, uviedol, že mierový plán ruského prezidenta Vladimira Putina pre Ukrajinu počíta aj s vyslaním skupín, ktoré v postihnutých oblastiach obnovia infraštruktúru.

 

Agentúra ITAR-TASS dnes informovala, že ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok v Minsku na zasadnutí kontaktnej skupiny predstaví svoj plán krokov, ktoré by mali viesť k zastaveniu krviprelievania na východe jeho krajiny.

Plán zahŕňa aj odsun všetkých cudzích jednotiek nachádzajúcich sa na Ukrajine. Obsahuje aj požiadavku na obojstranné zastavenie paľby, jej monitorovanie a verifikáciu pozorovateľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vytvorenie nárazníkovej zóny v rusko-ukrajinskom pohraničí a prepustenie všetkých protiprávne zadržiavaných ľudí.

Podľa Lysenka Porošenko verí, že jeho plán poslúži v piatok ako základ pre diskusiu v rámci trojstranných rokovaní.

NATO: Na Ukrajine bojujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Moskva podľa ITAR-TASSu očakáva, že v Minsku sa bude debatovať o najnovšej iniciatíve ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v stredu predložil svoj sedembodový plán na urovnanie krízy na Ukrajine.

 

 

Ako prvú podmienku Putin dal zastavenie paľby znepriatelenými stranami a odsun do takej vzdialenosti od miest a dedín, aby tieto neboli na dostrel delostrelectva a všetkých druhov raketových systémov.

Navrhol rozmiestniť na východnej Ukrajine medzinárodných pozorovateľov, aby monitorovali dodržiavanie prímeria; výmenu zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých"; vytvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov; a dodávky humanitárnej pomoci pre východ Ukrajiny. Vyhlásil tiež, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny.

NATO: Na Ukrajine bojujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Putin svoj plán zverejnil niekoľko hodín po tom, ako v stredu absolvoval telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov informoval, že názory prezidentov na viaceré možnosti riešenia konfliktu sa v "značnej miere" zhodujú. Súčasne poprel, že by sa Putin s Porošenkom dohodol na trvalom prímerí. Vysvetlil, že Rusko nie je účastníkom konfliktu na Ukrajine, a preto ani nemohlo prijímať rozhodnutie o zastaví paľby.

Nemenovaný dôstojník NATO sa však dnes v rámci summitu NATO v Newporte pre Reuters vyjadril, že Rusko má na ukrajinskom území niekoľko tisíc vojakov, stovky tankov a obrnených bojových vozidiel. Ďalších asi 20.000 vojakov sa nachádza v tesnej blízkosti ukrajinských hraníc, uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

 

Prístavný Mariupol sa chystá na útok proruských síl

Ukrajinská armáda zvýšila stupeň pohotovosti svojich jednotiek dislokovaných v blízkosti prístavného mesta Mariupol na pobreží Azovského mora. Toto opatrenie súvisí so správami, že k mestu sa blížia proruské sily. Aktuálne prebieha v Mariupole pro-ukrajinská mierová demonštrácia, v uliciach mesta sa zhromaždil veľký dav.

NATO: Na Ukrajine bojujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

"Všetky naše divízie sú v stave zvýšenej pohotovosti a pripravujú sa odpovedať na útok," uviedol zdroj.

Miestne obyvateľstvo i vládne sily sa na útok proruských jednotiek chystajú už niekoľko dní - okolo mesta napríklad vykopali zákopy. Separatisti totiž minulý týždeň dobyli neďaleké mesto Novoazovsk a oznámili, že získanie kontroly nad Mariupolom je otázkou niekoľkých dní.

Strategicky dôležité mesto Mariupol je najväčším ukrajinským prístavom a nachádza sa v Doneckej oblasti na pobreží Azovského mora. Počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu ho dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana. Cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodných hraníc s Ruskom do zvyšku Ukrajiny.

Pre proruských povstalcov má význam aj preto, že môže slúžiť ako spojnica medzi Ruskom a Krymským polostrovom, ktorý Moskva v marci de facto anektovala.

Proruské sily sa mesta prvýkrát zmocnili už na jar, pričom v pouličných prestrelkách zahynulo niekoľko ľudí. Od júna Mariupol kontroluje ukrajinská armáda. Podľa kyjevskej vlády má dostatok prostriedkov, aby mesto ubránila. Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes uviedol, že vládne sily v spolupráci s miestnym obyvateľstvom pokračujú v prácach na posilňovaní obranyschopnosti mesta. V obave o svoj život mesto počas uplynulého týždňa opustili tisíce ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu