Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina začala testovať dodávku plynu zo Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina začala testovať dovoz plynu zo Slovenska cez zmodernizovaný plynovod Vojany-Užhorod, informoval dnes šéf ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz.

"Začalo sa skúšobné pumpovanie plynu zo Slovenska na Ukrajinu cez plynovod Vojany-Užhorod. Tento plynovod by mohol dodávať do 40 percent dovážaného plynu, ktorý krajina potrebuje," citovala vyjadrenie výkonného riaditeľa Naftogazu Andrija Koboleva na Facebooku agentúra Reuters. Modernizovaný plynovod z Vojan do Užhorodu by mohol dodávať až 10 miliárd kubických metrov plynu (bcm) ročne, dodáva.

Skúšobný dovoz plynu zo Slovenska dosahuje podľa hovorcu Ukrtransgazu, operátora štátneho plynovodu, dva milióny kubických metrov denne. Agentúra Reuters dodáva, že tento plynovod by podľa očakávaní mal fungovať s prerušeniami od septembra a na stálom základe od marca 2015.

Hovorca spoločnosti Eustream, ktorá je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR, vo štvrtok povedal, že sa 16. augusta postupne začne testovacia fáza plynovodu Vojany-Užhorod, ktorá sa "bude skladať z nábehovej, overovacej a spoľahlivostnej fázy. Počas testovacej prevádzky bude ponúkaná prerušiteľná kapacita." Po ukončení testovacej prevádzky začiatkom septembra 2014 môže potom začať štandardná komerčná prevádzka.

Asi polovicu potrebného plynu dodávalo vlani Ukrajine Rusko, Gazprom však dodávky 16. júna zastavil v spore o cenu plynu a po ruskej anexii Krymu. Ukrajina sa pokúša nahradiť výpadok dodávkami z Európskej únie a znížením spotreby plynu. Chce tiež zvýšiť vlastnú produkciu plynu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu