Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový vodca separatistov s ponukou nepochodil: Ukrajinci ostreľujú Doneck, mier odmietli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Ukrajinská armáda začala dnes intenzívne ostreľovať mesto Doneck kontrolované proruskými povstalcami. Súčasne odmietla sobotňajší návrh prímeria zo strany separatistov, ktorý podľa nej zatiaľ zostáva len vo verbálnej rovine.

Dnešné ostreľovanie Donecka si podľa miestnych úradov vyžiadalo minimálne jednu obeť a 10 zranených. Reportéri agentúry AP zaznamenali v centre mesta 25 silných výbuchov v priebehu 30 minút.  Podľa agentúry Interfax paľba poškodila aj budovu doneckej železničnej stanice. Z pôvodne skoro miliónového Donecka utieklo pred bojmi už minimálne 300.000 obyvateľov. 

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR)  Alexander Zacharčenko v sobotu vyzval ukrajinskú armádu na uzavretie prímeria, ktoré by podľa neho malo odvrátiť hroziacu humanitárnu katastrofu.  Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko dnes Zacharčenkovu výzvu odmietol. Zastavenie bojov bude podľa Lysenka možné len v prípade, ak povstalci zložia zbrane a kapitulujú. 

 "Táto iniciatíva ... by sa mala realizovať praktickými prostriedkami a nie slovami: vyvesením bielych vlajok a zložením zbraním," uviedol Lysenko, ktorého citovala agentúra Reuters. Rusko navrhlo OSN, že vyšle na východnú Ukrajinu humanitárnu misiu pod záštitou Červeného kríža. Kyjev označil tento návrh za zámienku pre vojenskú intervenciu. Spojené štáty a Nemecko varovali Moskvu, že akákoľvek ruská intervencia na Ukrajine, aj keby mala oficiálny humanitárny charakter, by bola v rozpore s medzinárodným právom. 

Návrh prímeria zo strany povstalcov vnímajú kritici ako snahu o zvýšenie tlaku na Ukrajinu, aby súhlasila s vyslaním ruskej humanitárnej misie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu