Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Konflikt na Ukrajine si od polovice apríla vyžiadal vyše 1100 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Konflikt na Ukrajine si od polovice apríla vyžiadal najmenej 1129 mŕtvych a 3442 zranených. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy pozorovateľov OSN. Podľa nich ukrajinská vláda nepodnikla dostatočné opatrenia, aby predišla civilným obetiam.

Podľa agentúry Reuters ide v poradí o štvrtú správu z konfliktu. OSN ich zverejňuje raz do mesiaca. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová uviedla, že správy o čoraz intenzívnejších bojoch v Doneckej a Luhanskej oblasti sú nesmierne znepokojivé. Zostrelenie malajzijského civilného lietadla na Ukrajine môže podľa nej predstavovať vojnový zločin.

Podľa agentúry DPA Pillayová vyzvala všetky strany konfliktu na ukončenie násilia a obnovenie rešpektovania zákonnosti a ľudských práv.

OSN v správe konštatovala, že proruskí separatisti vystavujú obyvateľstvo na juhovýchode Ukrajiny "zastrašovaniu a teroru". Separatisti podľa nej unášajú, mučia a zabíjajú civilistov a taktiež úmyselne ničia verejnú infraštruktúru. Ukrajinská vláda zasa nerobí dosť pre to, aby rozlišovala medzi civilnými a vojenskými cieľmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu