Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Proruskí separatisti po mesiaci prepustili štyroch pozorovateľov OBSE

Jeden z prepustených pozorovateľov OBSE vystupuje z auta v Donecku
Jeden z prepustených pozorovateľov OBSE vystupuje z auta v Donecku (Zdroj: TASR)

TASR - Štyria pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých na východe Ukrajiny od konca mája zadržiavali proruskí povstalci, sa dnes dostali na slobodu. Informovala o tom OBSE prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

Oslobodiť ďalších štyroch zadržiavaných pozorovateľov sa v piatok zaviazal premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj.   

Pozorovateľov prepravili dnes večer do mesta Doneck, kde sa v hoteli Park Inn stretli s ďalšími členmi misie OBSE. Sprevádzal ich aj Borodaj, ktorý spresnil, že štvoricu zadržiavali na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, informovala agentúra ITAR-TASS. 

"Splnili sme všetky záväzky, ktoré sme na seba vzali v rámci (piatkových) konzultácií (o mierovom urovnaní krízy na východe Ukrajiny)," uviedol Borodaj podľa ruskej agentúry.  

Obe strany konfliktu na východe Ukrajiny sa v piatok na rokovaniach v Donecku dohodli nielen na predĺžení prímeria do pondelkového večera, ktoré sa - podobne ako doteraz - dôsledne nedodržiava, ale aj na výmene zajatcov. Podpredseda vlády DĽR Andrej Purgin dnes podľa agentúry Interfax uviedol, že donecké vedenie už výmenu začalo pripravovať, a to vo formáte "všetci za všetkých".

Koncom mája sa na východe Ukrajiny prerušilo spojenie s dvoma skupinami pozorovateľov OBSE, pričom v každej boli po štyria pozorovatelia, pripomenula dnes agentúra ITAR-TASS. Jednu zo skupín proruskí separatisti oslobodili v noci na piatok. 

Koncom apríla proruské sily neďaleko Slovjanska zadržali skupinu ôsmich vojenských pozorovateľov, ktorá do krajiny pricestovala na pozvanie ukrajinskej vlády. Rokovania o ich prepustení, ku ktorému došlo 3. mája, sprostredkoval osobitný predstaviteľ ruského prezidenta Vladimir Lukin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu