Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajina dlhuje za plyn 3,5 miliardy dolárov, tvrdí Gazprom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dlh Ukrajiny za ruský plyn po započítaní aprílových dodávok vzrastie z terajších 2,2 na 3,5 miliardy amerických dolárov (z 1,6 na 2,5 mld. eur). Informoval o tom v stredu ruský plynárenský podnik Gazprom.

Dlh ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftohaz k 30. aprílu podľa predbežných odhadov predstavuje 3,492 miliardy dolárov (2,521 mld. eur), uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Dlh Kyjeva za ruský plyn má byť predmetom trojstranných rokovaní za účasti predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a Európskej únie. V stredu sa na tom predbežne dohodli ruský minister pre energetiku Aleksandr Novak a komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. Podľa ruského ministerstva by sa rokovania mali uskutočniť 2. mája.

Ruský premiér Vladimir Putin 17. apríla vyhlásil, že Moskva dáva Kyjevu mesiac na to, aby začal splácať svoj dlh za dodávky plynu. Rusko začiatkom tohto mesiaca zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent na 485 dolárov (350 eur) za tisíc kubických metrov.

Putin varoval, že ak by Rusko obmedzilo dodávky na Ukrajinu pre neplatenie zo strany Kyjeva, mohlo by to ovplyvniť prepravu do európskych krajín. Rusko pokrýva približne 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom zhruba polovica dodávok prechádza cez Ukrajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu