Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ministri NATO sa zhodli: Neuznávame nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu

Situácia na Kryme sa vyostruje
Situácia na Kryme sa vyostruje (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských štátov NATO prijali dnes v Bruseli spoločné vyhlásenie, ktorým odsúdili ruskú vojenskú intervenciu na Ukrajine a anexiu Krymu Ruskom označili za nelegálnu.

"Neuznávame nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu. Budeme aj naďalej spolupracovať na dosiahnutí politického a diplomatického riešenia, ktoré bude rešpektovať medzinárodné právo a medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny," uvádza sa vo vyhlásení ministrov, vydanom po skončení zasadnutia rady NATO-Ukrajina. 

Šéfovia diplomacií krajín NATO sa na tomto podujatí stretli s úradujúcim ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Deščycjom.

Aliancia zároveň vyzvala Rusko, aby v záujme uvoľnenia napätia znížila stav svojich vojenských jednotiek na Kryme, na úroveň spred vypuknutia krízy. Rusko by zároveň malo zredukovať aj svoju vojenskú činnosť pozdĺž hraníc s Ukrajinou, prehodnotiť nelegálne "pričlenenie" Krymu, zdržať sa akýchkoľvek zásahov a agresívneho pôsobenia na Ukrajine a rešpektovať práva ukrajinského obyvateľstva žijúceho na polostrove, vrátane krymských Tatárov.

NATO tiež požiadalo vládu v Moskve, aby Rusko dodržiavalo všetky svoje medzinárodné záväzky a princípy medzinárodného práva.

NATO preskúma možnosti posilnenia obrany východných členov aliancie

Severoatlantická aliancia sa rozhodla preskúmať možnosti posilnenia obrany svojich východných členov v reakcii na ukrajinskú krízu. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje.  Rozhodnutie podľa nich padlo dnes na konferencii ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

Podľa jedného zo zdrojov sa šéfovia diplomacií rozhodli poveriť vojenské zložky aliancie, aby "vypracovali plán, ktorý by mohol zahŕňať aj prípadné posily a nasadenie vojenských prostriedkov". 

Vo zverejnenom spoločnom stanovisku ministrov sa uvádza len všeobecný záväzok k poskytovaniu primeraných prostriedkov na zaistenie odstrašujúceho účinku a kolektívnej obrany proti akejkoľvek hrozbe zameranej voči aliancii.  

Rozsiahly presun jednotiek NATO do východných členských krajín aliancie v reakcii na postup Ruska na Ukrajine dôrazne presadzuje Poľsko. V rámci NATO však dosiaľ došlo k zhode len v tom, že sa posilní dohľad nad vzdušným priestorom pobaltských štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu