Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivisti Pravého sektora museli opustiť svoj štáb v centre Kyjeva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Aktivisti radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor opustili dnes ráno hotel v centre Kyjeva, ktorý využívali ako svoj štáb. Úradujúci minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že ich previezli autobusmi mimo mesta.

Policajti v pondelok večer obkľúčili hotel Dneper (Dnipro), pretože sa v ňom podľa svedkov nachádzalo niekoľko desiatok ozbrojených osôb, informovala agentúra RIA Novosti.

"Pravý sektor opustil hotel bez zbraní," napísal Avakov na Facebooku. "Spolu s pracovníkmi bezpečnostnej služby ich odviezli autobusmi do prázdninového tábora mimo mesta. Experti ministerstva vnútra začali s inšpekciou opustenej budovy."

Na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom ako Majdan (námestie), v pondelok večer údajný člen Pravého sektora pri streľbe zranil troch ľudí. Jedným z postrelených bol zástupca starostu Bohdan Dubas. Podozrivého páchateľa neskôr podľa médií zadržali, mal sa ukryť práve v budove hotela, ktorú obkľúčila polícia.

Blízko Majdanu sa opäť strieľalo, útok vraj nebol politicky motivovaný

Polícia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev prenasledovala v noci na dnes podozrivého ozbrojenca, ktorý postrelil troch ľudí pri centrálnom Námestí nezávislosti. Informovala o tom agentúra Interfax. Námestie, známe pod miestnym názvom Majdan, bolo centrom štyri mesiace trvajúcich protestov proti bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a stále na ňom táboria stovky demonštrantov, pripomína agentúra Reuters.

K streľbe došlo pred budovou reštaurácie približne 100 metrov od Majdanu; incident však podľa všetkého nebol politicky motivovaný.  

Jeden zo zranených vypovedal, že je vysokopostaveným predstaviteľom úradu starostu Kyjeva. Ošetrili ho, neskôr ho však pustili domov. Ďalších dvoch zranených mužov hospitalizovali.

Očití svedkovia uviedli, že polícia zaujala pozície pred hotelom, ktorý je od miesta incidentu vzdialený zhruba 50 metrov. Existovali totiž podozrenia, že strelec našiel útočisko práve v budove hotela, píše Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu