Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajinské hliadky sa začali presúvať z Krymu do pevninskej časti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dyvys.info)

KYJEV – Ukrajinské pohraničné hliadky na Kryme, ktorý je pod kontrolou ruskej armády, sa začali dnes presúvať do pevninskej časti Ukrajiny. Pre agentúru Reuters to uviedol vysoko postavený bezpečnostný činiteľ.

"Začali sme postupné premiestňovanie našich síl do Chersonskej a Mykolajivskej oblasti," povedal na tlačovej konferencii námestník šéfa ukrajinskej pohraničnej kontroly Pavlo Šyšolin, ktorý zároveň potvrdil, že polostrov už opustilo približne 1000 civilistov.  Dolná komora ruského parlamentu dnes schválila anexiu Krymu. Štátna duma tak učinila po krátkej debate, počas ktorej poslanci slovne napádali ukrajinské úrady, píše agentúra AP.

 Pripojenie polostrova ešte čaká formálne schválenie aj v hornej komore parlamentu a finálne podpísanie ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Očakáva sa, že k tomu dôjde koncom týždňa.

Opatrenia prichádzajú po minulotýždňovom referende, v ktorom sa Krymčania vyslovili za odtrhnutie sa tohto čiernomorského regiónu od Ukrajiny a jeho pripojenie k Rusku. Plebiscit sa uskutočnil iba dva týždne po tom, ako polostrov obsadili ruské sily. Krok Moskvy sa stretol s kritikou Kyjeva a západných mocností, ktoré inváziu označili za nezákonnú. USA a EÚ reagovali uvalením obmedzených sankcií voči Moskve.

Ukrajina navrhuje demilitarizáciu Krymu, Putin tam obnovuje nachimovské učilište

Ukrajinské ministerstvo obrany chce presadiť úplnú demilitarizáciu Krymského polostrova. Uviedol to dnes v Kyjeve námestník tohto rezortu Leonid Poľakov. Odsun ukrajinských jednotiek z Krymu podľa neho znepokojuje nielen Ukrajincov, ale aj celý svet. V tejto súvislosti má ministerstvo rozpracovaných viacero variantov, vrátane demilitarizácie polostrova. "Bolo by dobre, keby ho (Krym) opustili všetky vojská," dodal Poľakov.

Oznámil, že existujú aj ďalšie zámery, ale tie sa budú realizovať až na základe rozhodnutia ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany. Poľakov spresnil, že na Kryme v súčasnosti dochádza k provokáciám a snahe o destabilizáciu situácie zo strany tzv. domobrany a neidentifikovaných uniformovaných ozbrojencov. Ako príklad uviedol zadržanie veliteľa ukrajinského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka, pokusy obsadiť vojenské letisko Beľbek či provokácie voči posádke ukrajinskej korvety Ternopil, keď k nej niekoľkokrát priplávali neznáme lode a ich posádky do blízkosti ukrajinského plavidla hádzali bojové granáty.

Ukrajinské i ruské médiá sa zhodujú v tom, že ukrajinskí vojaci dostávajú ponuky zložiť prísahu vernosti ruským ozbrojeným silám a prejsť na ruskú stranu. Objavilo sa aj niekoľko správ, že ukrajinské posádky sa tomuto tlaku poddali, avšak ukrajinské médiá ich neskôr dementovali.

Ruský prezident Vladimir Putin však dnes podpísal výnos o zachovaní vojenských hodností tých príslušníkov ukrajinskej armády, ktorí sa rozhodnú slúžiť Ruskej federácii. Súčasne dnes podľa agentúry ITAR-TASS vydal výnos o obnovení Čiernomorskej vyššej školy vojenského námorníctva v Sevastopoli, pomenovanej po admirálovi Pavlovi Nachimovovi, a o založení Prezidentskej vojenskej akadémie pre kadetov na Kryme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu