Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Francúzsko: Ak Moskva vyprovokuje problém na Ukrajine, zrušíme vojenský kontrakt!

Laurent Fabius
Laurent Fabius (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Paríž zváži zrušenie obchodnej vojenskej dohody s Ruskom za 1,4 miliardy eur, pokiaľ Moskva vyprovokuje ďalšiu eskaláciu situácie na Ukrajine. V pondelok to povedal francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

Na základe kontraktu má Francúzsko ruskému námorníctvu dodať dve vojenské lode triedy Mistral. V rozhovore pre televíznu stanicu TF1 Fabius odmietol legitimitu nedeľného referenda na Kryme a vyzval Moskvu, aby prijala urgentné kroky na zabránenie "zbytočnej a nebezpečnej" eskalácie napätia na Ukrajine.

Prvá francúzska obojživelná útočná loď s názvom Vladivostok schopná prevážať helikoptéry a tanky mala do Ruska doraziť na základe dohody z júna 2011 už koncom tohto roka. Druhé plavidlo - Sevastopoľ - malo byť dodané do roku 2015 a stať sa súčasťou ruskej čiernomorskej flotily na Kryme.

"Pokiaľ bude Putin takto pokračovať, zvážime zrušenie tohto obchodu," povedal Fabius, ktorého cituje agentúra RIA Novosti. Tento krok by bol podľa neho súčasťou tretej fázy ekonomických sankcií proti Moskve. "Teraz sme v druhej fáze," dodal. 

Vyjadrenia francúzskeho ministra prišli krátko po tom, čo Európska únia aj Spojené štáty v pondelok oznámili zavedenie cestovných a finančných sankcií voči niektorým ruským a krymským politikom. Putin napriek tomu v pondelok podpísal dekrét, ktorým uznal Krym za "suverénny a nezávislý štát".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu