Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyhrážka jadrovými zbraňami z Ruska: USA môžeme zmeniť na rádioaktívny popol!

Šéf spravodajskej agentúry pohrozil jadrovými zbraňami
Šéf spravodajskej agentúry pohrozil jadrovými zbraňami (Zdroj: YouTube)

MOSKVA – Rusko pritvrdzuje! Kým v nedeľu obyvatelia Krymu v referende rozhodovali o tom, ku komu sa chcú pripojiť, šéf štátnej spravodajskej agentúry pohrozil svetu nukleárnou vojnou.

Kontroverzný ruský novinár Dmitrij Kiseljov vo svojom pravidelnom programe v štátnej televízii pripomenul, že Moskva stále disponuje atómovými zbraňami: „Rusko je jediná krajina na svete, ktorá je reálne schopná urobiť zo Spojených štátov rádioaktívny prach,“ vyhlásil pred veľavravným obrázkom atómového hríba. Ako uviedla agentúra Reuters, reagoval tak na vyhlásenie Bieleho domu, že v súvislosti s referendom na Kryme použije proti Rusku ďalšie sankcie.

Kiseljov ďalej zdôraznil, že raketový systém „Perimeter“ z čias studenej vojny (známy ako „Dead Hand“, teda „Mŕtva ruka“) je stále aktívny a pripravený zasiahnuť USA v prípade, že Západ na Rusko zaútočí. „Aj keby sme v prípade nepriateľského jadrového útoku nemohli kontaktovať ľudí na všetkých veliteľských stanoviskách, systém automaticky vypáli strely z odpaľovacích stanovísk a ponoriek správnym smerom,“ povedal vo svojom programe novinár.

Jeho slová pritom netreba brať na ľahkú váhu. Dmitrij Kiseljov totiž od decembra šéfuje novozriadenej štátnej spravodajskej agentúre Rusko Dnes (Rossiya Segodnya), ktorej hlavnou úlohou je podľa Reuters propagovať Rusko v čo najlepšom svetle. Do funkcie ho vymenoval prezident Vladimír Putin po tom, čo prekvapivo zlúčil tlačovú agentúru RIA Novosti a vysielanie Hlas Ruska.

Kiseljov je už dlhšie známy ako vášnivý obhajca ruského prezidenta. V nedeľu ho označil za oveľa silnejšieho vodcu ako je Obama, pred dvomi rokmi ho zasa pri príležitosti 60. narodenín prirovnal k Stalinovi: „Podľa rozsahu činnosti je politik Putin zo svojich predchodcov v 20. storočí porovnateľný len so Stalinom. Jeho medódy sú ale principiálne iné. Obnovila sa bojachopnosť armády, potvrdila sa atómová rovnováha, teritoriálna celistvosť je zachovaná, plat Rusov vzrástol. Rusko je pritom slobodné ako nikdy predtým.“

Kvôli týmto slovám čelil Kiseljov kritike, no verejnosť pobúril najmä svojimi homofóbnymi vyhláseniami. „Homosexuálom treba zakázať darovanie krvi, spermií a ich srdce, v prípade dopravnej nehody, zakopať do zeme, alebo páliť ako nevhodné pre predĺženie akéhokoľvek života.“ Paradoxne pritom podľa ruského politického analytika Stanislava Belkovského môže byť aj jeho idol Putin „latentným homosexuálom“.

Kiseljov ostrými slovami komentuje aj situáciu na Ukrajine. V decembri 2013 vo svojom programe rozoberal úsilie pripojiť Ukrajinu k Európskej únii ako protiruský krok koalície Švédska, Litvy a Poľska, a to ako odvetu za porážku v bitve pri Poltave v roku 1709 (!). O nových predstaviteľoch Ukrajiny zase vyhlásil, že nie sú schopní udržať v krajine zákon a poriadok.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu