Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kukan: Na Kryme chýba len krôčik k vojne, europarlament hovorí o invázii

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Kríza na Krymskom polostrove bola dnes jednou z hlavných tém plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) uviedol, že podľa poslancov EP ide o jasnú inváziu Ruska na ukrajinské územie.

Kukan povedal, že na Kryme ide doslova o explozívnu situáciu a vyjadril nádej, že tam za takéhoto stavu nedôjde k zlyhaniu ľudského faktora, lebo to by mohlo viesť ku katastrofálnym následkom, nakoľko proti sebe stoja vojaci s početným zbrojným arzenálom.

"V debate v parlamente boli rôzne názory, ale všeobecne tvrdíme, že ide o ruskú agresiu na Kryme, že je to invázia, čo je z hľadiska medzinárodného práva a pravidiel EÚ neprípustné a nezákonné," opísal Kukan postoj poslancov EP k situácii na Kryme.

Slovenský europoslanec dodal, že nikto v EP neverí, že na Kryme nie sú ruskí vojaci, že je to iba domobrana. Pri tom počte, uniformách, typoch zbraní, tankoch a helikoptérach, ktoré tam sú, sa tomu veriť nedá.

Poslanci debatovali o pripravovanom referende na Kryme, ktoré je podľa zákonodarného zboru EÚ nezákonné a v rozpore s ukrajinskou ústavou. Tá podľa Kukana jasne stanovuje, že keď ide o územnú celistvosť musí ísť o celoštátne referendum a nie iba na časti územia.

"Ak by došlo k odtrhnutiu Krymu a jeho pripojeniu k Rusku, hrozí nám návrat do studenej vojny. Nebudeme mať garanciu, že ten istý scenár nebude v Podnestersku, kde sú už také náznaky," upozornil Kukan. To by bol precedens pre iné štáty s vlastnou menšinou na území druhých krajín a pre ohrozenie celého systému medzinárodného práva.

Európsky parlament podľa neho môže vyvíjať nátlak na to, aby sa zabránilo zvyšovaniu napätia, môže rokovať s Ruskom a presviedčať Moskvu, že to nie je správna cesta na spoluprácu. V opačnom prípade sú v zásobe sankcie zo strany EÚ. Brusel už pozastavil rokovania o liberalizácii vízového režimu s Ruskom a o výstavbe ruského plynovodu South Stream.

„EÚ môže prejsť k ďalším sankciám. V hre je zmrazenie účtov a zákaz vstupu do štátov EÚ pre predstaviteľov ruského režimu,“ spresnil Kukan. A dodal, že on osobne je za rokovanie a trpezlivosť, ale je tiež realista a vyzerá to tak, že sľuby a vyhrážky na Rusko zatiaľ neplatia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu