Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Moment, ktorý mohol začať vojnu: Ozbrojení Rusi zoči voči bezbranným Ukrajincom!

Kríza na Ukrajine Zobraziť galériu (65)
Kríza na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA - V zjavnej snahe otupiť ostrie západnej kritiky a zabrániť ďalšiemu pádu rubľa a ruských akcií dnes prezident Vladimir Putin obhajoval vpád ruských vojakov na ukrajinský Krym. Na tlačovej konferencii poprel, že by polostrov obsadili ruské vojská, a varoval, že Rusko použije všetky prostriedky k obhajobe ruskojazyčného obyvateľstva. Krátko po Putinovom tlačovej konferencii prišiel do Kyjeva americký minister zahraničia John Kerry s prísľubom miliardovej pomoci a s hrozbou protiruských sankcií.

22:20  Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes počas návštevy Charkovskej oblasti hovoril o koordinovanom úsilí destabilizovať Ukrajinu a avizoval medzičasom do praxe uvedené opatrenia pre posilnenie ochrany hraníc s Ruskou federáciou.
 
21:54 Ukrajinskí vojaci dnes odpochodovali z leteckej základne na Kryme po tom, čo ju odovzdali Rusom.
Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)
 
21:51 Videozábery ukazujú, ako ruskí vojaci vchádzajú a vychádzajú zo základne vo Feodosii na opätovné rokovania, uviedol reportér Guardianu.
 
 
21:48 Kerry po návšteve Ukrajiny opúšťa kyjevské letisko.
 
Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)
 
21:40 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes ruského prezidenta Vladimira Putina na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine a na vytvorenie základov pre mierové spolunažívanie Ukrajincov, krymských Tatárov a Rusov.
 
21:35 Česká republika vyšle vo štvrtok do Kyjeva ďalší špeciál, ktorý by mal do Prahy prepraviť ďalších 15 ťažko zranených demonštrantov. Informovali o tom dnes české médiá s odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra Pavla Nováka.
 
21:10 Ruská armáda dnes ohlásila úspešnú skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety. Podľa štátnej agentúry RIA o tom informoval hovorca ruského ministerstva obrany. Test rakety s doletom 10.500 kilometrov podnikla Moskva v čase trvajúceho napätia na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý od víkendu ruská armáda napriek kritike zo strany Západu de facto okupuje.
 
21:00 Profesor prestížnej moskovskej vysokej školy údajne prišiel o miesto po tom, čo si dovolil v tlači prirovnať terajšiu ruskú okupáciu Krymu k anšlusu Rakúska nacistickým Nemeckom v roku 1938. "Môjmu otcovi cez vedúceho katedry odkázali, že ho rektor prepúšťa," oznámila podľa serveru BBC profesorova dcéra Irina.
 
20:44 Členské štáty Európskej únie sa dnes predbežne dohodli na zmrazení majetku 18 Ukrajincov. Urobili tak na žiadosť novej vlády v Kyjeve, podľa ktorej zmizli zo štátnej pokladnice miliardy dolárov.
 
20:35 Nedávne krvavé zrážky v Kyjeve vyprovokovala "neukrajinská tretia sila", uviedol dnes počas návštevy Charkovskej oblasti ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.
 
20:20 Francúzsky prezident Francois Hollande sa v stredu stretne v Paríži s ministrami zahraničných vecí USA, Ruska, Nemecka a Veľkej Británie.
 
20:13 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) by mohla už v stredu vyslať na Ukrajinu vojenských pozorovateľov. Dohodli sa o tom zástupcovia 20 členských krajín OBSE na svojom dnešnom zasadnutí vo Viedni, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.
 
19:55 Rusko podnikne protiopatrenia, ak USA uvalia voči nemu sankcie za kroky na Ukrajine. Oznámil to dnes hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.
 
19:50 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa spoločne s USA rozhodla poslať na Ukrajinu vojenskú pozorovateľskú misiu. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovala agentúra DPA. Podľa agentúry Reuters monitorovacia skupina zamieri na pozvanie ukrajinskej strany na Krym, kde sa pohybujú ruské ozbrojené sily.
 
19:40 Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v spoločnom vyhlásení odsúdili obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými vojakmi. "Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko so zdesením sledujú vojenskú intervenciu v Európe v 21. storočí, ktorá sa podobá ich vlastným skúsenostiam z rokov 1956, 1968 a 1981," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení premiérov V4, ktoré citovala agentúra Reuters.
 
19:30 Na Námestí Nezávislosti v Kyjeve sa dnes rozlúčili s ďalšou z obetí nepokojov.
 
 

19:20 Vojenskou inváziou na Ukrajine môže Rusko od seba odpudiť aj iné štáty, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama. Domnieva sa, že existuje priestor na to, aby Ukrajina bola priateľom Západu aj Ruska.

19:09 Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyzval nové ukrajinské vedenie, aby rešpektovalo legitimitu hlavy štátu Viktora Janukovyča a držalo sa dohody niekdajšieho vedenia krajiny s opozíciou z 21. februára. Inak hrozí Ukrajine naďalej nestabilita a násilie, uviedol dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na ruskú ambasádu v Prahe.

19:06 Yuri Mamchur veliteľ ukrajinskej posádky leteckej základne Belbek vedie svojich mužov do základne.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

19:05 Členské krajiny NATO obvinili Rusko z porušovania Charty OSN a zvrchovanosti Ukrajiny. Informoval o tom po dnešnom mimoriadnom rokovaní aliancie v Bruseli jej generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen. NATO bude v stredu rokovať o situácii na Ukrajine so zástupcami Moskvy, uviedla agentúra AP.

19:00 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vyzýva Rusko, aby stiahlo svoje jednotky späť na základne a zdržalo sa zasahovania do vývoja na Ukrajine. "Akákoľvek ďalšia eskalácia napätia a pokračujúce porušovanie suverenity, teritoriálnej integrity a nezávislosti Ukrajiny budú predstavovať vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť," píše rezort diplomacie vo vyhlásení, ktoré poskytol jeho tlačový odbor.

18:51 Kerry dnes odsúdil ruský postup voči Ukrajine ako "akt agresie". Rusko sa podľa neho tvrdo usiluje o vytvorenie zámienky pre inváziu na Ukrajinu. Moskva tým vraj ale riskuje, že skončí v izolácii, ak bude pokračovať v tejto politike.

18:49 Arman Dosanov, ruský vojak zo Saratova, si zabudol zakryť svoje meno a adresu v Rusku.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

18:43 Litva sa rozhodla pre uvalenie sankcií a zákaz vstupu na svoje územie pre 18 ukrajinských predstaviteľov, politikov i úradníkov, ktorí nesú zodpovednosť za použitie neprimeranej sily proti demonštrantom v Kyjeve. Figuruje medzi nimi aj zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, informovali dnes oficiálne zdroje vo Vilniuse.

18:40 Severoatlantická aliancia dnes obvinila Rusko z pokračujúceho porušovania medzinárodných záväzkov a suverenity Ukrajiny. Zdôraznila, že bude Moskve toto stanovisko tlmočiť na stredajšej mimoriadnej schôdzke Rady NATO-Rusko.

18:30 Podľa prezidenta USA Baracka Obamu nie je ruská aktivita na Ukrajine znamením sily, ale symbolom obáv, ktoré susedné štáty majú z ruského zasahovania. Podľa agentúry Reuters hovoril Obama pred novinármi o "agresii ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine".

18:25 Za vojenskú podporu Západu sa v novom vydaní nemeckého týždenníka Stern vyslovila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. S predstihom o tom dnes informuje tlačová agentúra APA. Podľa Tymošenkovej názoru sa Rusko automaticky stiahne, keď spojenci vojensky podporia Ukrajinu. Putin rozumie "iba jazyku sily", vyhlásila expremiérka.

18:17 Na margo Putinovho vyhlásenia o neprítomnosti ruských vojakov na Kryme sa na internete objavuje čoraz viac fotografií zachytávajúcich ruské vozidlá na ukrajinských cestách.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

18:13 Ďalšie zábery na ruských vojakov strážiacich základňu v Perevalne.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

18:06 Ruskí vojaci mali vtrhnúť do areálu vojenskej základne v meste Jevpatorija na západe Krymu. Hovorca ukrajinskej jednotky, ktorá základňu bránila, uviedol, že "asi 150 ruských vojakov rozdrvilo obranu (základne) a obsadilo územie až doteraz držané ukrajinskou armádou".

18:04 Ukrajinská loď Hetman Sahajdačnyj preplúva Bosporom so vztýčenou domovskou vlajkou.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

17:59 Americká pomoc Ukrajine je len zlomkom toho, čo ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v týchto dňoch avizoval, že bude potrebné. Kyjev odhadol svoje potreby zahraničnej pomoci v tomto a budúcom roku na 35 miliárd dolárov. Podľa informácií z minulého týždňa sa devízové ​​rezervy Ukrajiny znížili na 15 miliárd dolárov zo 17,8 miliardy dolárov na začiatku februára.

17:57 Ruskí vojaci naďalej strážia základňu ukrajinskej pechoty v Perevalne.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

17:54 Takto podľa ruského prezidenta vyzerá krymská "sebaobrana"

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: pravda.ua)

17:35 Kerry po prílete ihneď zamieril na prechádzku do centra Kyjev, kde sú stále citeľné následky nedávnych stretov protivládnych demonštrantov s poriadkovými silami. "Pomôžeme vám," sľúbil podľa agentúry ANSA davu zhromaždenému na slávnom námestí Majdan.

John Kerry v centre
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

17:15 Ukrajinská a ruská vláda začali konzultácie o kríze na Ukrajine na ministerskej úrovni. Oznámil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Boli zahájené konzultácie na úrovni ministrov," povedal Jaceňuk podľa agentúry Reuters novinárom bez toho, aby v tomto ohľade uviedol ďalšie podrobnosti.

17:05 Na stranu Krymskej autonómnej republiky prebehlo už viac ako 5500 ukrajinských vojakov. Oznámil dnes predseda vlády Autonómnej republiky Krym Sergej Aksionov. Pre agentúru RIA Novosti povedal, že k nezávislej krymskej armáde prebehlo 23 z 34 ukrajinských vojenských jednotiek rozmiestnených Kryme.

17:04 Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching zdieľajú blízke stanoviská k situácii na Ukrajine. Podľa Kremľa to vyplýva z ich dnešného telefonického rozhovoru.

16:55 Z dnešných udalostí na Kryme najviac vyčnieva pozoruhodná scéna z ukrajinskej leteckej základne. Neozbrojení ukrajinskí vojaci spievajúc hymnu pochodovali proti Rusom, ktorí základňu obsadili. Podporili ich aj manželky, ktoré sa postravili pred hlavne zbraní ako živé štíty.

16:40 Ruské vojenské lode zablokovali Kerčský prieliv, ktorý oddeľuje ukrajinský polostrov Krym od Ruska. Oznámila to dnes ukrajinská pohraničná stráž. Podľa nej ruskí vojaci kontrolujú krymskú časť úzkeho kanála a na ruskej strane sú obrnené vozidlá.

16:20 Fotografia zachytáva prvé varovné výstrely na základni Belbek.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

16:15 Americký minister zahraničných vecí John Kerry počas návštevy Ukrajiny zavítal aj do ulíc Kyjeva, kde zapálil sviečku padlým obetiam.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

16:10 Ruskí vojaci údajne opúšťajú kerčský trajektový terminál, ktorý obsadili v pondelok, oznámila dnes rozhlasová stanica Kerč FM. Z mesta vraj odchádza ruská vojenská technika a nákladné automobily plne obsadené ruskými vojakmi. Vojaci podľa rozhlasu odchádzajú s úsmevom, ale unavení. Naložili vraj už aj poľnú kuchyňu.

16:00 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa chystá vyslať na Ukrajinu ľudskoprávnych pozorovateľov. Oznámil to dnes generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier. "Máme viac-menej pripravený plán, ale samozrejme potrebujeme mandát, ktorý musia schváliť účastnícke krajiny vrátane Ruska," uviedol Zannier, ktorého citovala BBC.

15:55 Rusi cvičia jadrový útok na Varšavu, tvrdia Poliaci

Informoval o tom dnes poľský denník Fakt s tým, že ide o cvičenie, ktoré už v roku 2009 vyvolalo paniku po celej Európe. Počas akcie s názvom "Západ" vtedy Rusi a Bielorusi sústreďovali všetky sily na hraniciach s Poľskom v Kaliningrade. Šokujúce je, že počas akcie mala okrem bežných vojenských cvičení prebiehať aj simulácia zhodenia atómovej bomby na Varšavu.

Toto cvičenie sa podľa denníka opakovalo aj v roku 2013, no v oveľa väčších rozmeroch. Scénar tentoraz údajne pracoval s možným útokom zo strany NATO, na ktorý by Rusko reagovalo zhodením atómovej bomby na Varšavu. Manévrov sa mali zúčastniť desaťtisíce vojakov, jadrové ponorky, rakety dlhého doletu a strategické bombardéry.

15:45 V Charkove sa dnes konala menšia proruská demonštrácia, ktorú zvolalo Hnutie za ruský východ. "Nevidíme v súčasnosti potrebu ruských vojakov v Charkove, ale nebezpečenstvo fašistických útokov voči nám nepominulo. Ak zaútočia, spoľahneme sa na ochranu zo strany ruských vojakov, nie na úrady v Kyjeve," povedal líder hnutia.

15:30 Z rusky hovoriacich regiónov na juhu a východe Ukrajiny panuje dnes najväčšie napätie v čiernomorskej Odese, kde sa dav proruských radikálov vyhráža úradu miestneho gubernátora. Vodca promoskovskej organizácie Ľudová alternatíva správe oblasti pohrozil, že ak neprijme požiadavky vzbúrencov, budú s gubernátorom "hovoriť inak".

15:20 Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Sergej Aksionov, ktorého parlament Autonómnej republiky Krym zvolil za predsedu krymskej vlády, je legitímnym predstaviteľom vládnucich orgánov na Kryme.  

15:10 Prepis dramatického rozhovoru medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi pred leteckou základňou Belbek krátko po tom, čo zazneli prvé výstrely do vzduchu. Priniesol ho denník Mirror.

Ruský vojak: Zostane tam, kde ste.

Ruský vojak: Chceme hovoriť s vašim veliteľom. Budeme vám strieľať do nôh.

Ukrajinský vojak: Zaplatíte za to. Ponesiete plnú zodpovednosť.

Ukrajinský vojak: Natáčajú vás naživo.

Ukrajinský vojak: Amerika stojí za nami.

Ukrajinský veliteľ: Upokojte sa!

Ukrajinský vojak: Chystáte sa na nás strieľať?

Ukrajinsky vojak: Pozrite sa, je tu naša vlajka, sme pripravení bojovať.

Ruský vojak: Veliteľ, upokojte svoj dav.

Ukrajinský vojak: To nie je dav, ale vojenská jednotka.

Ruský vojak: Čakáme na nášho veliteľa.

Ukrajinský veliteľ: Dobre, priveďte ho sem, prosím.

Ruský vojak: Budeme rokovať. Žiadne otázky.

Ukrajinský veliteľ: Áno, rokovať.

Ruský vojak: Zastavte svoj dav. Držte sa späť.

Ruský vojak: My všetci sme vojaci.

Ukrajinský vojak: Ale tiež občania svojej krajiny.

Ukrajinský veliteľ: A kvôli istému politikovi sme teraz na nože. To je zlé.

Ruský vojak: Chcete nás vyprovokovať?

Ukrajinský vojak: A čím vás provokujeme? Veď nemáme žiadne zbrane.

15:01 Ruská vlajka veje na základni ukrajinskej pechoty v Perevalne.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

14:59 Rusko súhlasilo, že sa v stredu stretne s predstaviteľmi NATO na diskusii o kríze na Ukrajine, informovala dnes talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová. "Práve som bola informovaná, že Ruská federácia súhlasila so zvolaním Rady NATO-Rusko," citovala šéfku talianskej diplomacie agentúra Reuters.

14:58 Veľvyslanec Slovenska na Ukrajine Juraj Siváček odovzdal dnes prezidentovi Červeného kríža na Ukrajine Ivanovi Usičenkovi dve tony materiálnej humanitárnej pomoci pre zranených počas nedávnych nepokojov na Ukrajine. Zdravotnícky materiál v hodnote viac ako 12-tisíc eur - nosidlá, operačné plachty, dlahy na veľké zlomeniny, zdravotnícke prikrývky, vaky na prevoz zranených, vrecia na dezinfekciu bielizne, respirátory – budú distribuovať medzi konkrétne zdravotnícke zariadenia Ukrajiny.

14:55 Ukrajina oficiálne požiadala ruskú justíciu o vydanie zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý sa podľa ruských médií zdržiava v ruskom Rostove na Done. Novinárom v Kyjeve to dnes oznámil šéf ukrajinskej kontrarozviedky SBU Valentyn Nalyvajčenko.

14:41 Turci vyslali do vzduchu osem stíhačiek F-16 po tom, čo pozdĺž čiernomorského pobrežia preletelo ruské prieskúmné lietadlo, ktoré sa však zdržiavalo v medzinárodnom vzdušnom priestore. Štart tureckých stíhačiek ilustruje napätie, ktoré v čiernomorskom regióne panuje. Turecko je členom NATO a jeho námotníctvo patrí k najsilnejším v oblasti, píše idnes.cz.

O incidente, ktorý sa udial ešte v pondelok, dnes informoval generálny štáb na svojej webovej stránke.

14:35 Putin síce vyhlásil, že ruskí vojaci v Kryme nie sú, ŠPZ-tky vozidiel zachytených na základni Belbek však svedčia o niečom inom.    

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

 

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

14:24 Ruskí a ukrajinskí vojaci na základni Belbek.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: FB)

14:21 Ukrajinský parlament dnes v prvom čítaní schválil zmeny v daňových zákonoch, čo lídrovi strany UDAR Vitalijovi Kličkovi umožní kandidovať v predčasných prezidentských voľbách. Poslanci súčasne podporili návrh, aby sa zmeny v daňovom zákone v druhom čítaní schvaľovali v zrýchlenom konaní.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

14:15 Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes po príchode do Kyjeva ohlásil ekonomický balík pomoci a technickej podpory Ukrajine. Kerryho vyhlásenia sú znakom podpory pre novú ukrajinskú vládu v čase eskalujúceho napätia medzi Kyjevom a Moskvou.

14:10 Ukrajinci tvrdia, že Putin sa zriekol svojich vojakov, ktorých vyslal do iného štátu. Je to podľa nich smutné, že ak niekto nedajbože zomrie, nebude môcť byť pochovaný vo svojom štáte s vojenskými poctami. 

14:05 Ukrajinský telekomunikačný systém sa stal terčom kybernetického útoku. Podľa šéfa ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU Valentyna Nalivajčenka zariadenie nainštalované na polostrove Krym, ktorý je pod kontrolou ruských vojakov, blokuje mobilné telefóny členov parlamentu. "Potvrdzujem, že už druhý deň prebieha útok na mobilné telefóny členov ukrajinského parlamentu," konštatoval Nalivajčenko v utorok na brífingu.

14:00 Ukrajinská loď Slavutič v prístave v Sevastopoli.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

13:55 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyslovil podozrenie, že USA a EÚ sa snažia zmariť dohodu o urovnaní politickej krízy na Ukrajine, ktorú 21. februára v Kyjeve podpísal prezident Viktor Janukovyč s lídrami vtedajšej opozície a v prítomnosti diplomatov Francúzska, Nemecka a Poľska. Podľa Lavrova o tom svedčí skutočnosť, že vo vyhlásení, ktoré v pondelok v Bruseli prijali ministri zahraničných vecí EÚ, chýba zmienka o kyjevskej dohode.

13:50 Rusko bolo pripravené uvoľniť ďalšiu tranžu zo svojej 15-miliardovej pôžičky Ukrajine, západné krajiny však požiadali Moskvu, aby nenakupovalo ukrajinské dlhopisy. Povedal to dnes na tlačovej konferencii ruský prezident Vladimir Putin.

13:40 Putin sa musel zblázniť?

Ešte pred vystúpením ruského prezidenta Vladimira Putina na dnešnej tlačovej konferencii sa objavilo niekoľko reakcií, ktoré ho vykreslovali ako blázna bez pojmu o realite. Novinár prestížneho denníka The Economist Edward Lucas prehlásil, že za nečakaným rozhodnutím Putina vykonať inváziu na Ukrajinu môže rakovina mozgu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok navyše vyhlásila, že prezident stráca pojem o realite a Poliaci dokonca písali, že zošalel.

Ku všetkému sa dnes pridali aj reakcie na Putinovo vyhlásenie k situácii na Ukrajine. Uviedol, že na Krymskom polostrove neoperujú ruskí vojaci, ale "ozbrojené sily sebaobrany". Týmto výrokom spustil vlnu kritiky, keďže podľa viacerých zdrojov je evidentné, že po krajine sa pohybujú ozbrojení príslušníci ruskej armády. Podľa Putina majú však iba podobné uniformy, aké sa nosia vo všetkých postsovietskych krajinách.

13:35 Americká vláda poskytne Ukrajine energetickú pomoc vo výške 1 miliardy dolárov.

13:28 Ruskí vojaci na druhej strane brány do základne.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

13:25 Zábery na ukrajinských vojakov brániacich leteckú základňu v Belbeku.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

13:20 Vybrané výroky ruského prezidenta Vladimira Putina k situácii na Ukrajine na dnešnej tlačovej konferencii:

"Janukovyč je legitímnym prezidentom Ukrajiny, neuskutočnila sa zákonná procedúra jeho odvolania."

"Na Ukrajine sa uskutočnil ústavný prevrat a ozbrojené uzurpovanie moci."

"Jedných podvodníkov na Ukrajine nahradili podvodníci druhí."

"Vláda v Kyjeve nemá celonárodný mandát na rozhodovanie o budúcnosti Ukrajiny."

"Ukrajinský ľud chcel zmeny, nemožno ich však presadzovať nelegálnymi, protiústavnými krokmi."

"Ak vo východných oblastiach Ukrajiny nastane chaos, Rusko si vyhradzuje právo použiť všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii."

"Ozbrojené sily Ruskej federácie na Ukrajine možno nasadiť len v krajnom prípade na legitímnom základe."

13:14 Podľa reportéra BBC Marka Lowena sa ukrajinskí vojaci v týchto chvíľach sťahujú z leteckej základne Belbek.

13:10 Putin sa podľa vlastných slov s Janukovyčom stretol pred dvoma dňami v Rusku a zosadený ukrajinský prezident je "zdravý a v bezpečí".

12:55 VIDEO ranného incidentu, pri ktorom sa strieľalo na leteckej základni.

 

12:40 EÚ požičia Ukrajine 610 miliónov

Ukrajinský parlament ratifikoval dnes dohodu o získaní pôžičky vo výške 610 miliónov eur od Európskej únie. Ide o úver, ktorý bol schválený ešte v roku 2013 za predchádzajúcej vlády v Kyjeve.  Predošlá vláda na čele s prezidentom Viktorom Janukovyčom odkladala podpísanie tohto úveru a nakoniec jeho ratifikáciu už nestihla.

12:32 Podľa Putina by mala Ukrajina vypracovať novú ústavu a dať o nej hlasovať v referende.

12:30 Ruskí vojaci na ukrajinskej leteckej základni Belbek.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

12:28 Putin podľa vlastných slov Janukovyčovi povedal, že "nemá žiadnu politickú budúcnosť". Zároveň dodal, že stiahnutie ruského veľvyslanca z Washingtonu by bola "jednou z posledných možností".

12:24 Členovia ukrajinskej "sebeobrany" sa zišli na Námestí Nezávislosti.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

12:22 Ruský prezident sa ohradil proti kritike, ktorá jeho postup na ukrajinskom Kryme vyvolala. Všetky hrozby adresované Moskve sú podľa neho škodlivé a kontraproduktívne. Šéf Kremľa v tejto súvislosti komentoval chystaný summit skupiny G8, ktorý má hostiť juhoruské Soči a ktorý chce Západ bojkotovať. Ak "západní štátnici prísť nechcú, nemusia", povedal Putin.

12:20 Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller dnes v televízii povedal, že Ukrajina dlhuje Rusku za dodávky plynu 1,5 miliardy dolárov. Na stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom dodal, že Gazprom od 1. apríla zruší zľavu z ceny, ktorú poskytuje Ukrajine.

12:14 Tv JOJ priniesla správu, že len pár metrov od slovensko-ukrajinskej hranice boli v pondelok objavené ľudské pozostatky. Pri tele bol cestovný pas aj ďalšie doklady, no totožnosť Či ide o nelegálneho migranta, polícia zatiaľ nepotvrdila.

12:12 Zábery z obliehania leteckej základne Belbek.

 

12:08 Jeden z novinárov na tlačovej konferencii s Putinom podotokol, že vojaci na Kryme vyzerali veľmi rusky. Putin mu na to odpovedal, že to neboli ruskí vojaci, ale miestna domobrana, ktorá nosí uniformy, aké majú vo všetkých postsovietskych krajinách.

12:05 Medzičasom na palube ukrajinskej vlajkovej lode Hetman Sahajdačnyj.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: insider)

12:01 Moskva "samozrejme" poskytne finančnú pomoc Krymu, dodal ruský prezident, ktorý pred novinármi vystúpil prvýkrát od odchodu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva. Janukovyč podľa ruského prezidenta splnil všetky podmienky dohovoru s ukrajinskou opozíciou z 21. februára a "fakticky sa vzdal všetkej moci", citovala agentúra Reuters.

11:57 "Ukrajiná nie je len naším najbližším susedom, ale aj bratom," povedal Putin na tlačovej konferencii a dodal, že Rusko si vyhradzuje právno chrániť Rusov na Ukrajine všetkými možnými spôsobmi. "Rusko si vyhradzuje právo na využitie všetkých alternatív v prípade, že na východe Ukrajiny dôjde k protiprávnosti," uviedol Putin.

11:55 Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier privítal dnes správy o stiahnutí ruských vojakov, ktorí sa na západe Ruska zúčastňovali na veľkom vojenskom cvičení. Podotkol však, že zatiaľ nemá oficiálne potvrdenie o ich pohybe.

11:51 Putin hovorí, že hoci Janukovyč aktuálne nemá žiadnu moc, je naďalej legitímnym prezidentom Ukrajiny. Podľa neho nie je v súčasnosti nutné posielať ozbrojené zložky na Krym napriek tomu, že Rusko stále má možnosť tak spraviť. Je to však až posledná možnosť.

 

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: RT)

 

11:47 Podľa Putina boli v uliciach Kyjeva aj radikálni extrémisti, ktorí boli ozbrojení. Ďalej uviedol, že sympatizuje s ľuďmi na Majdane a chápe, že volajú po radikálnej zmene a členov ukrajinskej vlády označil za podvodníkov.

11:35 Prvé slová z tlačovej konferencie ruského prezidenta Putina. To, čo sa udialo na Ukrajine, bolo podľa neho "protiústavné zvrhnutie a ozbrojené prevzatie moci".

 

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)

11:33 Ukrajinskí regrúti dostávajú vojenské inštrukcie na Námestí Nezávislosti v Kyjeve.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

11:30 Videozábery z prvých výstrelov na ukrajinskej leteckej základni Belbek.

 

11:26 Ukrajinská pohraničná stráž stále kontroluje východnú hranici s Ruskom, povedal jej hovorca Serhij Astachov. Pozdĺž hranice vraj nebadať zvýšenú aktivitu ruskej armády.

11:20 Na súčasnú situáciu reagovala aj Čína. Jej ozbrojené sily sú pripravené odpovedať na všetky provokácie. Podľa agentúry AP to dnes vyhlásila hovorkyňa čínskeho parlamentu Fu Jing. Čínska Ľudová oslobodenecká armáda, ktorá má 2,3 milióna príslušníkov, je určená na obranu krajiny.

11:18 Podľa najnovších informácií Gazprom od apríla zruší výhody pre dodávky zemného plynu na Ukrajinu.

11:16 Ruská opozícia dnes oznámila, že na sobotu 15. marca zvoláva do centra Moskvy "masový protivojnový míting". Jeho usporiadanie podlieha súhlasu moskovskej radnice.

11:15 Otvorenú roztržku vyvolala dnes ruská invázia na Krym na zasadnutí kremeľskej rady pre ľudské práva, poradného orgánu prezidenta Vladimira Putina. Podľa moskovského rozhlasu časť členov rady vrátane predsedu Michaila Fedotova schválila vyhlásenie odsudzujúce ruskú akciu a žiadajú stiahnutie inváznych vojsk. Odporcovia rezolúcie signatára označili za "agentov Západu".

11:09 Ukrajinský parlament vyzýva na stiahnutie cudzích jednotiek z Ukrajiny

Ukrajinský parlament schválil dnes uznesenie, ktorým žiada odchod cudzích vojsk z územia Ukrajiny. Za návrh hlasovalo 239 z 331 zaregistrovaných poslancov. Predseda parlamentu Oleksandr Turčynov vyhlásil, že v záujme zníženia napätia na Kryme musí Ruská federácia okamžite stiahnuť svoje jednotky a lode Čiernomorskej flotily do miest ich stálej dislokácie a odsunúť z územia Autonómnej republiky Krym všetky svoje jednotky.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

Dodal, že normalizáciu vzájomných vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou by urýchlilo, keby Moskva prestala zasahovať do vnútorných záležitostí Ukrajiny a vydala Kyjevu ukrajinským parlamentom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča.

11:05 Ukrajinský parlament dnes v Kyjeve ratifikoval dohodu s Európskou úniou o poskytnutí pôžičky vo výške 610 miliónov eur. Kredit bol dohodnutý pri príprave zmluvy o pridružení Ukrajiny k EÚ, od ktorej koncom minulého novembra vtedajší prezident Viktor Janukovyč nečakane ustúpil a ktorej neprijatie viedlo k vlne protivládnych protestov. V Kyjeve dnes zároveň začala o finančnej pomoci Ukrajine konať delegácia Medzinárodného menového fondu (MMF).

10:55 USA vyslala na Krym najmodernejšie bojové lietadlá

Spojené štáty v reakcii na ruskú inváziu ešte včera večer vyslali smerom k Čiernemu moru posily. Superloď USS George H.W. Bush, 17 ďalších lodí a tri ponorky prešli v pondelok popoludní cez Egejské more. Superloď v sebe ukrýva 90 lietadiel, vrátane vrtuľníkov rôznych typov a ďalšie bojové lietadla, ktoré patria medzi tie najmodernejšie na svete.

Inforgrafika zobrazuje americké posily vyslané na Krym:

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

10:53 Ruskí i ukrajinskí vojaci naďalej vyčkávajú na ukrajinskej leteckej základni.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

10:44 Aktuálne zábery z leteckej základne Belbek. Na pristávacej ploche nevidieť vojakov ani lietadlá. Podľa reportéra Kyiv Post ukrajinskí vojaci obsadili jeden z chodov, zatiaľ čo ruskí ten ďalší.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

10:41 Každou chvíľou by malo byť zverejnené vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, píše The Guardian.

10:40 Zábery z posledných dní ruských vojakov na Kryme.

 
10:38 Poradca Kremľa Sergej Glaziev uviedol, že ak by USA uvalili na Rusko sankcie, Moskva by mohla byť nútená nepoužívať dolár ako rezervnú menu a zrejme by nesplácala ani pôžičky americkým bankám. "Sankcie sú dvojsečnou zbraňou - ak USA zmrazia naše aktíva, pasíva našich štátnych organizácií v dolároch budú tiež zmrazené," upozornil Glaziev.

10:35 Ukrajinská vlajková loď Sagajdačnjia preplúva popri pobreží tureckého mesta Çanakkale.

Ukrajinci okolo tureckého pobrežia

10:33 Ekonomické sankcie uvalené na Rusko zo strany EÚ by boli pre Európu ekonomickou katastrofou, pretože prerušenie dodávok ruského zemného plynu v dohľadnom čase nemožno kompenzovať. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti poradca Kremľa Sergej Glaziev, ktorý podľa Reuters veľmi často tlmočí tvrdé stanoviská a názory ruského vedenia, i keď sa nepodieľa na prijímaní rozhodnutí. Podľa Glazieva uvalenie sankcií bude znamenať zvýšenie cien na energonosiče v Európe, "čo bude výhodné pre Američanov".

10:25 Incident na leteckej základni pokračuje. Rusi vraj vyzvali ukrajinských vojakov, aby opustili priestory.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

10:00 Letecká základňa Belbek je podľa vojenských zdrojov pod kontrolou ukrajinských vojakov. Po výzve, aby Rusi vysvetlili, nevedeli vysvetliť na základe čoho ho obliehajú a následne sa stiahli. Ruské jednotky, ale monitorujú situáciu zo vzduchu.

9:55 Ruské jednotky dokážu prekonať tisíc kilometrov za 24 hodín

Celú svoju výbavu môžu presunúť k slovensko-ukrajinskej hranici za necelé dva dni. Píše portál idnes.cz.

9:15 Prvé výstrely na leteckej základni Belbek

Proruské jednotky, ktoré sa v uplynulých dňoch zmocnili leteckej základne v Beľbeku na Krymskom polostrove, vypálili dnes niekoľko varovných výstrelov po tom, ako sa skupina asi 300 ukrajinských vojakov domáhala návratu k svojej práci. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina zhruba desiatich proruských ozbrojencov, ktorí hliadkujú na letisku, neozbrojených ukrajinských vojakov varovala, aby sa nepribližovali. Pohrozili, že v prípade neuposlúchnutia ich výzvy, budú strieľať. Podľa agentúry UNIAN situácia na miestach dislokácie ukrajinských ozbrojených síl na Kryme bola v noci nadnes pokojná. Zaznamenali však dva neúspešné pokusy o prienik do areálu štábu ukrajinského vojenského námorníctva.

Fotografia zachytáva ruského vojaka skrývajúceho sa v kríkoch.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

8:56 Moldavsko má obavy

Moldavský premiér Iurie Leanca sa vo Washingtone usiloval získať ubezpečenie Spojených štátov, že podporujú bezpečnosť jeho krajiny a jej ekonomické záujmy v čase, keď Rusko vojensky zasiahlo v susednej Ukrajine.       "Problémy, ktoré prežíva Ukrajina, v nás vyvolávajú hlboké obavy," povedal Leanca v pondelok po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.  Leanca poznamenal, že ruská vojenská intervencia na Kryme "je tvrdou pripomienkou", čo sa stane, ak sa riešenie nenájde.  Moldavsko má s Ukrajinou spoločné hranice z troch strán v celkovej dĺžke 1242 kilometrov a na západe hraničí so svojím druhým susedom, Rumunskom. Je jednou zo šiestich bývalých sovietskych republík, s ktorými sa Európska únia usiluje nadviazať užšie vzťahy.

08:55 Obe ukrajinské lode dnes ráno naďalej kotvili v prístavisku v Sevastopole. V pondelok však zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany informovali, že posádky dostali od ruskej strany ultimátum, že sa dnes do 05.00 h miestneho času musia vzdať, alebo lode budú obsadené ruskými vojakmi. Hovorca ruského rezortu obrany Vladimir Anikin v pondelok večer poprel existenciu takéhoto ultimáta. 

08:43 Fotografia má zachytávať rokovanie veliteľa základne Belbek v Kryme Juliusa Manchura s neznámym Rusom.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

08:35 Proruskí radikáli, ktorí obliehajú leteckú základňu Belbek v Kryme, vystrelili niekoľko varovných rán do vzduchu, keď asi 300 ukrajinských vojakov žiadalo späť svoju prácu. Predtým totiž pristávaciu plochu obsluhovali. Ruskí vojaci podľa agentúry AP varovali, že ak sa budú naďalej približovať, budú strieľať aj po nich. Na mieste sa vyjednáva.

Ukrajinskí vojanci pochodujú na leteckú základňu Belbek.
Zobraziť galériu (65)
Ukrajinskí vojanci pochodujú na leteckú základňu Belbek.  (Zdroj: Twitter)

08:33 Podľa agentúry UNIAN situácia na miestach dislokácie ukrajinských ozbrojených síl na Kryme bola v noci nadnes pokojná. Zaznamenali však dva neúspešné pokusy o prienik do areálu štábu ukrajinského vojenského námorníctva.

08:30 Dojemný záber z krajiny ovládanej napätím. Ukrajinského vojaka na základni v Kryme navštívila dcérka.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: i.imgur.com)

08:27 Ukrajinskí pohraničníci dnes podľa agentúry UNIAN informovali o sústreďovaní ruskej bojovej techniky na ruskej strany hraníc s Charkovskou, Luhanskou a Doneckou oblasťou. V súvislosti s tým je posilnená ochrana štátnych hraníc s cieľom nedopustiť, aby na územie Ukrajiny "prenikli ozbrojené skupiny alebo jednotlivci, ktorí by sa mohli zapojiť do aktivít extrémistického charakteru".

08:25 Ruský prezident Vladimir Putin ešte nerozhodol o vyslaní ruských jednotiek na územie Ukrajiny, vyhlásil v noci nadnes stály predstaviteľ Ruska v Bezpečnostnej rade OSN Vitalij Čurkin. Putin má na tento krok súhlas od soboty, keď o tom rozhodla Rada federácie, horná komora ruského parlamentu.  Čurkin dodal, že v súlade s medzištátnou zmluvou o pobyte Čiernomorskej flotily na Kryme tam Rusko môže navýšiť počet svojich vojakov až na 25.000. Podľa jeho slov ich tam je teraz oveľa menej, ako zmluva pripúšťa.

08:24 Novinár prestížneho denníka The Economist Edward Lucas spravil senzačné prehlásenie, ktoré sa však nedá nijako overiť. Podľa neho za nečakané rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vykonať inváziu na Ukrajinu môže rakovina mozgu. 

08:23 Ukrajinské námorníctvo dnes informovalo, že v Streleckom zálive pri Sevastopole, kde kotvia vojnové lode ukrajinskej flotily, dnes ráno zaznamenali približne 20 potápačov-diverzantov. Agentúra UNIAN s odvolaním sa na vojenské zdroje uviedla, že potápači sa na niekoľko minút vynorili nad hladinu a potom sa znova ponorili. Velenie ukrajinskej flotily ich akciu vyhodnotilo ako provokáciu a psychologický nátlak na ukrajinských námorníkov.

08:20 Prečo Putin potrebuje Ukrajinu? Mapa plynovodou vedúcich cez Ukrajinu.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

08:15 V Kryme podľa BBC vládne pokojná atmosféra. Podľa viacerých miestnych obyvateľov sa ruskí vojaci stiahli a v uliciach nepočuť streľbu. 

08:14 Úrady v ukrajinskom autonómnom regióne Krym plánujú odpojiť dodávky vody a elektriny ukrajinským vojakom na základniach obkľúčených Rusmi. Potvrdil to v pondelok večer bývalý ruský poslanec a spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Markov. Podľa jeho slov sa na jeho pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi proruskej autonómnej republiky dohodlo okrem vypnutia energií aj pozastavenie vyplácania žoldov. Diať sa tak podľa neho bude dovtedy, kým vojaci verejne neodvolajú lojalitu novej ukrajinskej vláde. 

08:11 Neočakávaný dav ľudí na okraji krymskej metropoly Simferopol uskutočnil v pondelok prvý verejný protest menšinových krymských obyvateľov Tatárov proti vojakom, ktorí prevzali strategickú kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Niekoľko stoviek žien, väčšinou krymských Tatárok, nieslo približne v čase obeda počas krátkej protestnej akcie na hlavnej ceste medzi metropolou autonómnej oblasti a mestom Feodosija transparenty a ukrajinské vlajky.

Skandovali heslá "Ženy Krymu sú proti vojne" a "Žiaden útok, my nechceme vojnu". Potom sa rozišli. "Nepotrebujeme ochranu a máme strach, že Rusko ovládne Krym," povedala pre DPA 26-ročná učiteľka.

08:09 Vyše 15 tisíc ruských vojakov, ktorí sa účastnili na cvičeniach blízko ukrajinskej hranice a boli povolaní späť do základní, stále ostáva vo zvýšenom stave pohotovosti, povedal reportér BBC Richard Galpin z Moskvy.

07:55 Proruskí aktivisti tvoria ľudskú reťaz pred vstupom do budovy generálneho štábu veliteľstva ukrajinského námorníctva v Sevastopole, zatiaľ čo v pozadí stoja neznámi ozbrojenci.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

07:45 Ukrajinskí vojaci na základni pod dohľadom ruského vojaka.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: pravda.com.ua)

07:30 Ruské akciové indexy po pondelkovom strmom páde pre obavy z rozširujúcej sa medzinárodnej krízy opäť rastú, uvádza Reuters.

07:28 Proruskí radikáli obklopujú vchod generálneho štábu veliteľstva ukrajinského námorníctva, ktorý je zablokovaný drevenými paletami.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

07:25 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ruským vojakom, ktorí sa na západe krajiny zúčastnili vojenských manévrov, návrat do domovských základní. Dnes to podľa agentúry Interfax oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Správy o ultimáte Rusko označilo za nezmysel. K žiadnemu incidentu po štvrtej hodine nedošlo. 

07:18 Ukrajinská korveta Ternopil je zakotvená v ukrajinskej námornej základni v Sevastopole.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

07:04 Krymský novinár Nadzhiye Femi pre ukrajinské Espreso Tv povedal, že situácie je momentálne pokojnejšia a na uliciach je menej áut. Niektorí ľudia majú stále strach, no nekoná sa zatiaľ žiadna masová evakuácia. Dodal, že krymskí Tatári, z ktorých niektorí sa pamätajú na stalinskú deportáciu z roku 1940, sa cítia byť v nebezpečenstve.

06:55 Podľa reportéra BBC Daniela Sandforda sú ukrajinské sily na Kryme takmer úplne neutralizované. Ukrajinci sa údajne neodvážia spúšťať paľbu, či už zo strachu, alebo provokatívne.  

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: kyivpost)

05:22 Trojica jihoukrajinských miest Odesa, Cherson a Mykolajiv sa chce pripojiť k Autonómnej republike Krym, ak sa obyvatelia polostrova na nadchádzajúcom referende vyslovia pre hlbšiu autonómiu. Dnes o tom informovala agentúra RIA Novosti.

04:04 Americký minister zahraničia John Kerry dnes navštívi Kyjev, aby ukrajinskch predstaviteľov ubezpečil o podpore USA v čase, keď ruské jednotky obsadili Krym.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: kyivpost)

03:05 Americké ministerstvo obrany v noci nadnes oznámilo, že v dôsledku krízy na ukrajinskom polostrove Krym zmrazilo všetky vojenské kontakty s Ruskom. Informovala o tom agentúra DPA.

02:05 Zahraničný výbor amerického senátu pripravuje návrh zákona na podporu Ukrajine, s prípadnými sankciami USA voči jednotlivcom z Ruska a Ukrajincom, ktorí s nimi spolupracujú. Výbor zároveň pripravuje legislatívny balík, ktorého súčasťou by malo byť poskytnutie najmenej 1 miliardy dolárov v úverových garanciách na štrukturálnu podporu ukrajinskej ekonomiky.

01:14 Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v noci nadnes odmietla tvrdenia Moskvy o hrozbách, ktorým v súčasnosti čelia rusky hovoriaci občania Ukrajiny. "Keď vás tak počúvam, ruská armáda vyzerá ako predĺžená ruka vysokého komisára OSN pre ľudské práva," povedala Powerová podľa agentúry DPA ruskému veľvyslancovi pri OSN Vitalijovi Čurkinovi. 

"Neexistujú dôkazy o tom, že by etnickí Rusi boli v ohrození," vyhlásila podľa agentúry Reuters americká veľvyslankyňa. 

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

23:50 Ukrajinská armáda zverejnila informáciu, že v utorok 4.3. začne v ranných hodinách evakuácia civilného obyvateľstva z Krymu. Bude prebiehať pod záštitou Červeného kríža.

23:49 Rusko odmietlo rozmiestnenie pozorovateľov OBSE.

 

Pár hodín pred vypršaním

23:45 Zasadnutie bezpečnostnej rady OSN bolo po mimoriadne búrlivej diskusii odročené. Ukrajinský veľvyslanec začal hovoriť po rusky a oznámil, že je tiež ruskej národnosti a žiadnu pomoc Ruska nepotrebuje.

Moment, ktorý mohol začať
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

23:39 Ruské cvičenie v Baltskom mori, ktoré vystrašilo Poľsko aj Litvu. Fotografiu vydala ruská agentúra Itar-Tass

 

Pár hodín pred vypršaním

23:20 Rusko má na Kryme 16 tisíc vojakov!

Rusko za ostatný týždeň premiestnilo na polostrov Krym okolo 16.000 vojakov. Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to dnes vyhlásil ukrajinský veľvyslanec pri medzinárodnom spoločenstve Jurij Sergejev. "Od 24. februára bolo na Krym vyslaných okolo 16.000 ruských vojakov, ktorých priviezli vojenské lode, vrtuľníky a nákladné lietadlá z územia Ruskej federácie," povedal podľa agentúry Reuters ukrajinský veľvyslanec na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa venuje ukrajinskej kríze.

23:00 Incident na mori

Ukrajisnká bojová loď Slavutych sa dostala do potýčky s ruskými plavidlami, ktoré ju zablkovali. Vzdialenosť medzi nepriateľskými plavidlami bola približne 200 metrov. Rusi z ampliónov vyzvali Ukrajincov ku kapitulácii a odovzdaní zbraní.

22:38 Slovensko sa rozhodlo pri mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostej rady posilniť východnú hranicu.

22:35 Janukovyč požiadal o zásah ruskej armády na Ukrajine

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes listom požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o použitie vojenskej sily na nastolenie poriadku na Ukrajine. Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu