Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Analytici: Slovensko nesmie zatvárať oči nad neprípustným konaním Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by malo jasne deklarovať svoj záujem o zloženie zbraní, ale tiež jasne pomenovať neprijateľný postup Ruska. Malo by sa tiež podieľať na spoločnej stratégii krajín Európskej únie a NATO, ktorá bude riešiť následky intervencie Ruska a jej dôsledkov pre Európu a občanov SR. Vo svojom dnešnom vyhlásení to uvádza 14 slovenských odborníkov na zahraničnú politiku.

"Je nám ľúto, že oficiálny postoj Slovenska zatiaľ za našimi susedmi v regióne zaostáva v rýchlosti a jednoznačnosti. Nechceme, aby bolo mlčanie nášho štátu tak ohlušujúce. Sme presvedčení, že Slovensko by malo solidaritu s Ukrajinou vyjadriť jasne a bezodkladne, v úzkej koordinácii s našimi najbližšími spojencami a partnermi," uvádza sa vo vyhlásení.

To podpísali Jozef Bátora, Vladimír Bilčík, Martin Bútora, Alexander Duleba, Balázs Jarábik, Milan Ježovica, Marian Majer, Juraj Marušiak, Milan Nič, Jaroslav Naď, Róbert Ondrejcsák, Milan Šuplata, Peter Terem a Róbert Vass.

Analytici zároveň odsudzujú riešenie, pre aké sa na Kryme rozhodlo Rusko. Cestu, ktorú si zvolilo, ohrozuje podľa nich nielen suverenitu nezávislej Ukrajiny, ale aj bezpečnosť v celej Európe. "Takéto konanie hrubo porušuje základné zásady existujúceho medzinárodného poriadku a zvrchovanosť Ukrajiny. Poučené inváziou v roku 1968, desaťročia trvajúcou okupáciou a následnou tzv. normalizáciou, Slovensko nesmie zatvárať oči nad neprípustným konaním Ruska," zdôrazňujú s tým, že naša krajina má prirodzený záujem o slobodnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu.

"Iba občania Ukrajiny, a nikto iný, môžu rozhodovať o svojej vláde alebo spôsobe výkonu moci na svojom zvrchovanom území," dodali.

Zahranično-politickí analytici zároveň ocenili podporu Ukrajine zo strany krajín Vyšehradskej štvorky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu