Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf európskej pravice viní z víťazstva Kotlebu Smer: Fico sa musí zodpovedať!

Joseph Daul
Joseph Daul (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ATÉNY - Výsledok krajských volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je vážnou ranou pre demokraciu na Slovensku. Uviedol to dnes predseda Európskej ľudovej strany (EĽS) Joseph Daul.

Voľby predsedov samosprávnych krajov v SR boli podľa predsedu najväčšej celoeurópskej politickej strany zatienené vzostupom extrémizmu v regióne Banská Bystrica, kde dosiahli víťazstvo ultranacionalisti.

"Výsledok volieb v Banskej Bystrici je vážnou ranou pre demokraciu na Slovensku, ale dúfajme, že len dočasnou," skonštatoval Daul, ktorý je zároveň lídrom skupiny európskych ľudovcov v Európskom parlamente.

Predseda EĽS zároveň dodal, že hlboko ľutuje populistické vyhlásenia premiéra SR Roberta Fica a strany Smer-SD počas volebnej kampane, ktorá sa podľa neho zamerala na rozdelenie občanov Slovenska podľa etnických línií.

"Očakávam, že predseda vlády členského štátu EÚ má povinnosť vyvodiť zodpovednosť z nešťastných dôsledkov populistickej kampane jeho strany, čo viedlo k nárastu extrémizmu v jednom zo slovenských regiónov," uviedol Daul počas návštevy Atén.

Predseda EĽS zároveň zablahoželal slovenským členom tohto politického zoskupenia k víťazstvu v Bratislavskom kraji. Súčasne vyjadril nádej, že výsledky z Bratislavy povzbudia spoluprácu medzi všetkými členmi EĽS na Slovensku - SDKÚ-DS, KDH, Most-Hid a SMK.

Predstavitelia SMK na nedávnom politickom zasadnutí EĽS v Bruseli odmietli podporiť prijatie Most-Híd za najnovšieho člena tohto zoskupenia. Strana Most-Híd sa aj napriek tomu dostala do štruktúr EĽS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu