Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prenikli informácie z vyšetrovania útoku v Bostone: Horúca stopa internetových bômb!

Tlakové hrnce použité v Bostone Zobraziť galériu (11)
Tlakové hrnce použité v Bostone (Zdroj: topky)

WASHINGTON - Nálože použité pri útokoch počas Bostonského maratónu boli vyrobené z tlakových hrncov naplnených kúskami kovu a guľôčkovými ložiskami. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyšetrovaním prípadu.

Uvedený zdroj pod podmienkou anonymity uviedol, že šesťlitrové tlakové hrnce naplnené kovovými úlomkami, klincami a guľôčkovými ložiskami boli zabalené v tmavých vreciach z hrubej vlnenej látky položených na zemi. Podľa bezpečnostného odborníka tieto bomby používajú teroristi z Afganistanu. Dajú sa vyrobiť ľahko, podľa návodu na internete.

Agent FBI poverený objasnením prípadu Richard DesLauriers uviedol, že vyšetrovatelia preverujú veľký počet podnetov, vypočúvajú svedkov a analyzujú údaje z miesta výbuchov.

Poplach v lietadle

Lietadlo v Bostone
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: nbc)

Ďalší chaos dnes spôsobila aj batožina v lietadle smerujúceho do Bostonu. Lietadlo totiž museli evakuovať pre podozrenie z teroristického útoku. Zabudnutú tašku preskúmali pyrotechnici. Lietadlo Amarican Airways odletelo s oneskorením. Našťastie sa výbušniny nenašli.

Najmenej troch mŕtvych a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Výsledky predbežného vyšetrovania naznačujú, že nešlo o samovražedné bombové útoky, hoci s istotou túto možnosť ešte vylúčiť nemožno, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného európskeho bezpečnostného predstaviteľa.

Bostonské nálože boli vyrobené
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

K takmer simultánnym výbuchom dvoch bombových náloží nastražených v cieľovej rovinke, sa doteraz nikto neprihlásil. O život prišli traja ľudia a najmenej 176 ďalších utrpeli zranenia. Stav 17 zranených je kritický.

Obama reagoval

Americký prezident Barack Obama v utorok označil útoky v Bostone za zbabelé teroristické činy, dodal však, že stále nie je jasné, či za nimi stojí zahraničná alebo domáca skupina alebo jednotlivec. "Boli to ohavné zbabelé činy. Vždy, keď sú použité bomby proti nevinným civilistom, ide o teroristický čin", povedal Obama v Bielom dome. Podľa jeho slov motívy ani páchatelia zatiaľ nie sú jasní. Napriek tomu však prisľúbil, že ktokoľvek ich má na svedomí, bude postavený pred spravodlivosť a varoval, že Amerika sa pred terorizmom neskloní. "Američania sa nenechajú terorizovať," zdôraznil a vyzval ľudí, aby ostali ostražití.

 

Úrady dementovali informácie o ďalších bombách

 

Počas pondelňajších útokov na maratóne v Bostone vybuchli len dve nálože a žiadne ďalšie nástražné zariadenia sa v uliciach mesta nenašli. V utorok to vyhlásil guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick, ktorý tak poprel predošlé informácie zverejnené americkými médiami. Tie krátko po dvojici výbuchov na bostonskom Copleyho námestí uviedli, že tretia explózia otriasla jednou z miestnych knižníc a polícia tiež našla ďalšie dve nevybuchnuté nálože. Agent amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) Rick DesLauriers medzitým novinárov informoval o pokračujúcom pátraní na viacerých miestach, ubezpečil však, že v súčasnosti nie sú známe žiadne "dodatočné hrozby".


Podľa údajov spravodajského portálu CNN bezpečnostné zložky vrátane bombových expertov prehľadali jeden z bytov na bostonskom predmestí Revere, kde zaistili nešpecifikované predmety, oficiálne zdroje však upozorňujú, že vyšetrovateľom sa stále nepodarilo identifikovať konkrétnych podozrivých a nepoznajú ani motív útokov. Prehliadka údajne súvisela s vypočúvaním istého mladého muža zo Saudskej Arábie, ktorý sa zdržiava v Spojených štátoch na základe študentského víza. CNN dodáva, že polícia ešte v pondelok dostala pokyn pátrať po "mužovi tmavej alebo čiernej pleti" s možným cudzím prízvukom.

Podozrivá osoba

Osobu zodpovedajúcu opisu totiž svedkovia niekoľko minút pred útokmi videli, ako sa snaží dostať do priestoru so zakázaným vstupom. Ako ďalej uvádza CNN, polícia v súvislosti s výbuchmi stráži občana Saudskej Arábie hospitalizovaného so zranenou nohou, hoci nie je oficiálne zadržaný a vyšetrovatelia nedokážu povedať, či sa na útokoch podieľal. Podľa policajných zdrojov sa výsluchu podrobilo mnoho ďalších ľudí vrátane lekárky pochádzajúcej takisto zo Saudskej Arábie. Bostonská polícia pritom vyšetrovanie označila za najzložitejšie v jej histórii. Dohady o náleze ďalších náloží podľa CNN vyplývajú zo skutočnosti, že pohotovostné zložky z bezpečnostných dôvodov odpaľovali podozrivé kusy batožiny, ktoré ľudia zanechali na mieste útokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu