Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Právnik radí: Ako si vybrať dobrého advokáta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA – V živote sa poľahky dostaneme do situácie, že potrebujeme využiť služby advokáta. Mnohí ľudia rozladení z toho, že musia využiť právne služby, rezignovane kývnu rukou a výberu advokáta venujú minimálnu pozornosť. Spomenú si na prvú vývesnú tabuľu s menom advokáta alebo len tak naverímboha zatelefonujú do nejakej advokátskej kancelárie, ktorú náhodou nájdu v zlatých stránkach alebo na webe. Je to chyba.

Tak, ako si zisťujeme referencie a preverujme si prácu toho, kto nám  príde rekonštruovať  kúpeľňu, je podobne potrebné postupovať aj pri výbere advokáta. Poviete si, veď ja sa v paragrafoch nevyznám, ako môžete odo mňa chcieť, by som dokázal spoznať dobrého advokáta?

Na začiatok sa držte pravidla, že nemáte toľko peňazí, aby ste mohli kupovať lacné veci. Hlavne v novinách, časopisoch, či letákoch sa to hemží ponukami na lacné, no profesionálne právne zastupovanie, ale tieto inzercie vás nemusia nasmerovať k advokátovi.

Práve naopak, advokát, ktorý dôsledne pristupuje k svojej práci a dodržiava zákon o advokácii, nemôže takéto reklamy v novinách vôbec uverejňovať, takže inzerát buď nepochádza od advokáta alebo pochádza od takého, ktorý zákon  obchádza.

Čo môžete očakávať od ľudí, s ktorými ste sa ešte nestretli a už viete, že sa neštítia porušovať zákon? Pri pokútnych poskytovateľoch právnych služieb vám navyše  hrozí, že sa nebudete mať kde domáhať spôsobenej škody. Advokáti sú zo zákona poistení   a ručia celým svojim majetkom. Ak advokát poškodí klienta, ten má dostupné právne cesty, ako sa domáhať náhrady za spôsobené škody a mnohokrát už advokáti za svoje chyby platili. Pri pokútnych poskytovateľoch právnych služieb zostávajú klientovi akurát oči pre plač. Slovenská advokátska komora aktívne bojuje proti takýmto pokútnikom, no najúčinnejšia je informovanosť verejnosti, aby sa s takýmito indivíduami ani nekontaktovali.  Majme na pamäti, že na Slovensku môžu brat peniaze za poskytované právne služby len advokáti zapísaní v zozname advokátov, teda nie ktorýkoľvek právnik. Takýto ich príjem možno považovať z tohto pohľadu za protizákonný.

Skôr než navštívite advokátsku kanceláriu, snažte sa informovať u svojho okolia na jej reputáciu. Nie náhodou platí, že dobrý chýr sa šíri rýchlo, zlý ešte rýchlejšie. Zistite si, pre akú klientelu advokátska kancelária pracuje. Okrem toho sa snažte  dozvedieť viac o jeho skúsenostiach, prístupe ku klientom,  koľko rokov vykonáva prax, akého ho vnímajú okolie, mesto, podriadení v jeho kancelárii.

Keď už navštívite advokátsku kanceláriu, majte obidve oči otvorené. Aj bezprostredné  správanie sa advokáta, ako aj  celkový pocit z návštevy, sú veľmi dôležité. Nezabudnite, že jedna návšteva, ak aj platená, vás nezaväzuje ďalej využívať služby advokáta, ktorý vo vás vzbudzuje nedôveru. Hneď po príchode si všimnite, ako na vás pôsobia priestory advokátskej kancelárie. Smerodajné určite nie je, či priestory pôsobia luxusne, ako skôr to, či  je jeho kancelária usporiadaná, čistá a cítite sa v nej príjemne. Aj to môže byť pre vás poznávacím znamením či ide o statočného, čestného, dôveryhodného človeka so zmyslom pre poriadok a zodpovednosť. Ani netreba zdôrazňovať, že o profesionalite advokáta nesvedčí, keď sa s vami stretne v kaviarni, v pohostinstve, na čerpacej stanici, či v aute na parkovisku.

Pri osobnom kontakte si všímajte, či je vľúdny, venuje svoju pozornosť iba vám, či sa pri nutnosti vybaviť iný telefonát ospravedlní. Všimnite si, či mal potrebu na začiatku jasne vysvetliť, ako vo vašom prípade plánuje postupovať, ozrejmí možné problematické miesta vášho prípadu, ale aj  spôsob, ako si ráta svoju odmenu. Nie vždy platí, že advokát, ktorý s vami vo všetkom súhlasí a podporuje vašu verziu, je skutočne na vašej strane a sleduje vaše dobro. Ak vám hovorí čo chcete počuť, je to síce pre vás príjemné, ale ak to nie je pravda, že váš úspech je zaručený, môžete na to veľmi doplatiť. Niektorí advokáti zarábajú aj na tom, že hovoria klientovi to, čo chce počuť, len aby ich platil - bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú reálnu šancu na úspech.

Ak ste po úvodnom stretnutí s advokátom spokojný a začnete s ním spolupracovať, všímajte si, ako ďalej napreduje váš prípad. Informuje  vás pravidelne o vývoji vášho prípadu alebo musíte byť aktívny stále vy? Bez problémov sa vám darí s ním spojiť ale bo nemá problém  po vašom neprijatom telefonáte sa vôbec neozvať? Spomenie si na váš prípad pri telefonáte a vie reagovať?

Pri ďalších osobných stretnutiach, ktoré už prebiehajú menej formálne, sledujte, či nemá tendenciu ohovárať kolegov z fachu, či nerozpráva o súkromných veciach ďalších klientov. Vtedy si môžete byť istý, že rovnako bude rozprávať o vašom prípade ostatným a  takémuto človeku sa budete len veľmi neradi zverovať so svojim súkromnými problémami. Navyše tým porušuje zákon o advokácii, ktorý mu ukladá povinnosť mlčanlivosti o prípadoch klientov.

Buďte ostražití aj pri neštandardných návrhoch,  ponukách na obídenie zákona, podvodné veci, nahovára vás  na zlú cestu? Ako zareaguje, keď  máte pocit, že by takáto cesta lepšie viedla k výsledku  a navrhnete mu takéto riešenie? Ak ho prijíma buďte si istí, že ak by ste náhodou mali vy počas spolupráce problém s ním, nebude váhať použiť akékoľvek prostriedky proti vám a vy môžete na to doplatiť.

Veríme, že zopár rád vám uľahčí výber advokáta, s ktorého službami budete spokojný. Vedzte, že výberom dobrého advokáta nepomôžete len sebe, ale aj nám. Vo vyspelých krajinách je advokácia prestížnym stavom, ktorý sa teší úcte a rešpektu. Je to preto, že ho vykonávajú čestní ľudia, ktorí svojimi skúsenosťami aj životom dokazujú, že si úctu a rešpekt bezpochýb zaslúžia. Aj keď na Slovensku máme k takémuto stavu ďaleko, práve vďaka  klientom, ktorí dokážu rozoznávať advokátov, pre ktorých je profesionalita a slušnosť absolútnou nevyhnutnosťou, môže dôjsť k zlepšeniu situácie. 

Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory bojuje proti trendom, ktoré vedú k potláčaniu týchto ideálov, ich znehodnoteniu a úplnému odmietnutiu a práve v tomto môžu byť občania veľmi nápomocní. Výberom skutočne čestných advokátov, odborne a ľudsky na vysokej úrovni, nebudú mať oni samotní pocit, že sú idealisti, ktorí sú odsúdení na zánik. Reálne totiž na Slovensku hrozí, že ich prevalcuje konkurencia bezohľadných kolegov, ktorí pri ceste za úspechom nepozerajú na pravidlá a čestní advokáti sa vzdajú svojho úsilia, aj advokátskej praxe. Občania tak prídu o tých, ktorí by im vedeli účinne pomôcť v boji za ich práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu