Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozrite, čo sa podarilo zachytiť neďaleko Prešova: FOTO, ktorá vám vyrazí dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Agentúra NASA opäť vybrala ako prestížnu astronomickú snímku dňa (APOD - Astronomy Picture Of the Day) fotografiu, ktorá vznikla v sobotu 9. septembra neďaleko Záhradného pri Prešove. Vidno na nej jasnú planétu Venušu a kométu C/2023 P1 Nishimura.

Autorom zloženej fotografie je Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. NASA v súvislosti s ňou podotýka, že by "bola krásna aj bez kométy". Je na nej vidno oblohu krátko pred východom slnka, so svietiacimi bielymi hviezdami. Taktiež kopce východného Slovenska, pričom v diaľke sa dvíhajú Zadňa hura a Veľká hora. Venuša vpravo s farebou atmosférickou koronou zas vyzerá až nezvyčajne veľká. 

Pozrite, čo sa podarilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Veľkú pozornosť púta aj kométa so svojím dlhým iónovým chvostom. Zajtra bude najbližšie k Zemi na nasledujúcich 434 rokov. Kométu objavil japonský astronóm Hideo Nishimura len minulý mesiac. Momentálne sa už veľmi približuje k Slnku a jej pozorovanie je preto veľmi ťažké. Okolo 15. septembra ju bude možné fotograficky zachytiť na večernej oblohe či za súmraku. 

Viac o téme: KométaVenušaAstronomická snímka dňaAPOD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu