Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trúfnete si? Uhádnite, aké miesto zachytáva FOTO, ktorú spravili astronauti na ISS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) pravidelne zdieľa na sociálnych sieťach zábery, ktoré sú pripomienkou krásy našej planéty. Najnovšie ľudí ohúrili fotografie Oka Sahary, ako sa inak nazýva Richatská štruktúra. Podľa niektorých ide o pozostatky stratenej Atlantídy.

Medzinárodná vesmírna stanica často poteší ľudí na sociálnych sieťach úchvatnými fotografiami Zeme. V niektorých prípadoch zachytávajú zázraky, o ktorých mnohí možno nevedeli. Tentoraz ISS zdieľala niekoľko fotiek Richatskej štruktúry na Sahare. Zábery geologického úkazu vás určite ohromia. "Richatská štruktúra, známa aj ako Oko Sahary, erodovaná geologická kupola v štáte Mauritánia, je na snímke z Medzinárodnej vesmírnej stanice, keď obiehala vo výške viac ako 402 kilometrov nad severnou Afrikou," napísala ISS v príspevku. 

Užívateľov zábery nadchli. Niektorí si dokonca mysleli, že toto miesto bolo niekdajšou Atlantídou. "Ako to vzniklo? Hovorí sa, že sú to pozostatky strateného mesta Atlantída," uviedol jeden z komentujúcich. Iní boli zvedaví, ako sa štruktúra v skutočnosti vytvorila. 

Podľa Zemského observatória je Richatská štruktúra v Mauritánii klasifikovaná ako klenutá antiklinála, kruhový geologický útvar, ktorý pravdepodobne vznikol zdvihnutím geodetickej kupoly. Tá neskôr erodovala a odkryla pôvodne ploché horninové vrstvy. Štruktúra vytvorená zo sedimentárnych a vyvretých hornín meria v priemere 45 kilometrov.

Viac o téme: ISSMedzinárodná vesmírna stanicaAtlantídaOko SaharyRichatská štruktúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu