Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikátna FOTO zo Štrbského Plesa: To, čo sa podarilo zachytiť Petrovi, už nikdy neuvidíte

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Petr Horálek)

BRATISLAVA - Práve v týchto dňoch nastávajú najlepšie podmienky na pozorovanie a fotenie kométy ZTF. Večer ju nájdete nad severným obzorom v súhvezdí Draka. V priebehu noci sa potom dostáva vysoko k nadhlavníku. Mimo miest sa dá vidieť aj voľným okom.

Jasnosť kométy C/2022 E3 ZTF dosiahla prahu 5,5 magnitúdy, vďaka čomu je viditeľná aj voľným okom (samozrejme mimo miest znečistených svetelným smogom) ako slabučká hmlistá škvrna. 22. januára bol vďaka jedinečnej geometrii kométy a Zeme viditeľný aj veľmi výrazný protichvost.

Unikátna FOTO zo Štrbského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Astronómovi a astrofografovi Petrovi Horálkovi sa podarilo pred pár dňami vyhotoviť úžasné zábery kométy nad zasneženými Vysokými Tatrami, konkrétne zo zamrznutého brehu Štrbského Plesa. Blízko osvetlenej cesty je v popredí vidieť legendárny horský hotel Patria. 

Unikátna FOTO zo Štrbského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium)

Kométa C/2022 E3 ZTF

Kométa je teraz na ceste k najbližšiemu bodu k Zemi, ktorým prejde 1. februára. Objavená bola 2. marca 2022 počas prehliadky oblohy v rámci projektu Zwicky Transient Facility (ZTF, pomenovanej po švajčiarskom astronómovi Fritzovi Zwickym) v kalifornskom observatóriu Mt. Palomar. V tom čase mala približne sedemnástu hviezdnu veľkosť (veľmi slabý objekt) a ležala vo vzdialenosti 4,3 astronomickej jednotky ďaleko od Slnka. Následné pozorovania ukázali, že ide o dlhoperiodickú kométu s dobou obehu asi 50-tisíc rokov.

Viac o téme: Nočná oblohaPetr HorálekKométa ZTF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu