Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Pracovníci zoo ostali ohromení, keď zistili, čo sa nachádza vo vaku miniatúrnej kengury

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Chester Zoo)

CHESTER - Zamestnanci anglickej zoo v Chesteri zverejnili pozoruhodné fotografie zachytávajúce okamih, keď si mláďa vačkovca obzerá z bezpečia matkinho bruška okolitý svet. Roztomilé zvieratko pomenovali Joey a v zariadení sa z neho veľmi tešia. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov totiž patrí medzi najohrozenejšie živočíšne druhy.

Fotografie tmavého pademelona, ktorý vykúka z vaku svojej matky, obleteli celý svet. "Všimli sme si, že samička Styx pribrala, preto sme ju začali monitorovať a dúfali sme, že sa jej podarí priviesť na svet mláďa," hovorí zamestnankyňa zoo Megan Carterová. Magický moment, keď jej nový prírastok vykukol z vačku, im urobil obrovskú radosť. 

Pademelon patrí medzi cicavce a známy je tým, že sa rodí predčasne, takže jeho vývoj pokračuje práve vo vaku matky. Tento druh žije na ostrove Nová Guinea a menších ostrovoch Indonézie. Veľmi sa podobá na kenguru, je však oveľa menší, preto dostal prezývku "miniatúrna kengura". Kým dospelý samec kengury môže dosahovať výšku aj 150 cm, pademelon zvyčajne meria 60 centimetrov. Novonarodené mláďatá prichádzajú na svet iba tridsať dní po úspešnom párení. V tomto štádiu sú však malé ako fazuľka, šesť mesiacov sú ukryté v bezpečí matkinho vaku, kde majú k dispozícii potravu potrebnú na rast a vývoj. Po tomto období sú malé vačkovce pripravené opustiť bezpečnú matkinu skrýšu a spoznávať okolitý svet. 

VIDEO Pracovníci zoo ostali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejaký čas trávia objavovaním nových vecí, ale veľmi radi sa vracajú do matkinho vaku. Takže ešte chvíľu potrvá, kým Joey definitívne vyskočí von a bude samostatný. Až potom odborníci budú môcť zistiť, či ide o samicu alebo samca. Nanešťastie, populácia pademelonov sa za posledných 20 rokov znížila o 30 percent, najmä v dôsledku poľovania a odlesňovania. Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov klasifikovala tento druh ako ohrozený. Podľa zoo v Chesteri žije v Európe iba 56 jedincov.

Viac o téme: ZooKenguraVačkovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu