Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Študenti jej pomohli splniť nádherný sen: Vďaka 3D tlačiarni umožnili dievčaťu stať sa violončelistkou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB/Nimitz High School)

IRVING – Kayla Arquetová sa narodila bez ľavého predlaktia, miluje však hudbu a je odhodlaná hrať na violončelo v orchestri na svojej strednej škole. Keď to povedala dirigentke orchestra Carly Addisonovej, tá sa jej rozhodla za každú cenu pomôcť.

„Nemohla som pozrieť Kayle do očí a povedať nie,“ hovorí dirigentka. „Keď vidíš dieťa, ktoré za seba prosí, nedá sa mu nevyhovieť. A potom akoby zrazu začali padať všetky prekážky.“ Keď Carly hľadala na internete podobné príbehy hendikepovaných hudobníkov, našla niekoľko zadarmo poskytnutých plánov na výrobu protetickej ruky, ktoré by mohli pomôcť študentke strednej školy naučiť sa hrať na violončelo.

Addisonová oslovila Dwighta Davisona, učiteľa strojárstva na neďalekej Nimitz High School, ktorá nedávno získala niekoľko 3D tlačiarní pre svoje technické oddelenie. Davison s veľkou radosťou zostavil tím stredoškolských študentov dobrovoľníkov na výrobu protézy.

Po prispôsobení návrhov Kayliným telesným rozmerom sa študenti pustili do práce a vyrobili jej protézu, s ktorou sa mohla začať učiť hrať na violončelo. Malo to až dramatický vplyv na jej sebadôveru. „Priam na nej vidíte, ako ju posilnilo, že ju prijali medzi seba a povzbudili všetci ostatní hudobníci v jej triede,“ povedala Addisonová.

Študenti jej pomohli splniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Nimitz High School)

Kayla, ktorá tvrdí, že protéza jej pomohla „cítiť sa normálne“, vie, že jej príbeh podnieti aj iných študentov, aby nasledovali svoje sny bez ohľadu na to, ako ťažko sú telesne postihnutí.

Študenti jej pomohli splniť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Nimitz High School)

„Naučila som sa, že ľudia sú ochotní pomáhať a že je v poriadku byť iný,“ povedala. „Bola by som rada, keby si aj ostatní študenti uvedomili, že život je síce náročný, ale všetci vás budú mať radi za to, kým ste.“

Viac o téme: HendikepProtéza3D tlačiareňViolončeloKaylaJednoruká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu