Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Bojnická zoo má nové zvieratko: Je mimoriadne vzácne a na svete ich existuje len šesťdesiat

Daman stepný Zobraziť galériu (3)
Daman stepný (Zdroj: Zoobojnice.sk)

BOJNICE – Slováci sa môžu prísť pokochať do Bojnickej ZOO. Po prvýkrát v histórii tu máme vzácny druh damana stepného, zvieratka, ktoré je príbuzné slonovi.

Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach obohatili zástupcovia nového druhu -  damana stepného.

Zoo ich vo svojej histórii chová po prvý raz, informovala jej hovorkyňa Simona Kubičková.

„Návštevníkov možno prekvapí, že damany sú najbližšími príbuznými slonov. Majú pomerne krátke končatiny s nechtovými kopýtkami, na ktoré našľapujú pri behu. Dokážu veľmi dobre skákať, pohybovať sa v korunách stromov a po skalách,“ priblížila Kubičková.

FOTO Bojnická ZOO má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zoobojnice.sk)

Daman stepný je rozšírený predovšetkým vo východnej Afrike, jeho potravu v prírode tvoria výlučne listy a výhonky akácií.

Vzhľadom na to, že ich výzor je úplne odlišný, tento fakt potvrdzujú spoločné znaky na ich kostre spolu s DNA. Damany stepné vážia do 4 kg a z diaľky sa podobajú skôr na králiky. Ich končatiny sú pomerne krátke a ich typickým poznávacím znamením sú nechtové kopýtka na nohách, ktoré využívajú pri behu. Oproti slonom sa damany stepné dokážu veľmi rýchlo pohybovať. Väčšinou skáču po korunách stromov a po skalách. Sú veľmi spoločenské a väčšinou sa pohybujú v 20 či 30-členných skupinách.

FOTO Bojnická ZOO má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zoobojnice.sk)

„Damany stepné sú na rozdiel od bežne chovaných damanov skalných v zoologických záhradách mimoriadne vzácne. Aktuálne chová necelých 60 jedincov iba 11 európskych zoo,“ objasnil zoológ Michal Sloviak.

Zástupcov nového druhu získala bojnická zoologická záhrada zo Zoo Antwerpy v Belgicku. Návštevníci ich môžu vidieť v presklenej spoločenskej expozícii v pavilóne slonov.

Viac o téme: ZOO BojniceDaman stepný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu