Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatické VIDEO záchranárov: Šesť turistov uviazlo vo Vysokých Tatrách

Pomoc horských záchranárov uviaznutým turistom Zobraziť galériu (2)
Pomoc horských záchranárov uviaznutým turistom (Zdroj: Foto: FB/HZS)

STARÝ SMOKOVEC - Plné ruky práce mali opäť horskí záchranári. Išli na pomoc šiestim horolezcom, ktorí uviazli na skalách aj s poľským sprievodcom. Rozbehla sa dramatická záchranná akcia, na pomoc letela aj letka ministerstva vnútra.

V nedeľu v noci požiadali turisti horských záchranárov o pomoc. So sprievodcom uviazli v exponovanom teréne a nedokázali samostatne pokračovať. Chceli vystúpiť na Gerlachovský štít Martinovou cestou. Záchranárom poskytli informácie, že sa nachádzajú 250 metrov pod Gerlachovským sedlom, na strane Velickej doliny.

Pozrite si video zo záchrannej akcie.

Zásah horských záchranárov - uviaznutí turisti pod Zadným Gerlachom

Horolezcom sa vybrali záchranári skoro ráno na pomoc, no nedokázali ich lokalizovať. Horskí záchranári začali mať pochybnosti, či sa tam skupina vôbec nachádza. "Po opätovnom telefonickom kontakte s uviaznutými a zaslaní fotografie s výhľadom z miesta uviaznutia, záchranári lokalizovali skupinu v masíve Zadného Gerlachu v Bielovodskej doline, v tzv. Rokline Komarnických," informovala Horská záchranná služba na sociálnej sieti.  


Prečítajte si aj:

Tragický víkend v Tatrách: FOTO hrdina Maťo (†28), smrť pri záchrane turistu (†22)


Dramatické VIDEO záchranárov: Šesť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: FB/HZS)

Dramatická záchrana

Záchranári pre odľahlosť a dlhú časovú dostupnosť požiadali o súčinnosť Letku Ministerstva vnútra SR. V Starom Smokovci zobrali na palubu troch horských záchranárov. Súbežne smerovala pozemná skupina záchranárov do Bielovodskej doliny. "Uviaznutí turisti boli lokalizovaní zo vzduchu a postupne boli z miesta evakuovaní z opretia vrtuľníka na táborisko v Bielovodskej doline. Ďalej pokračovali terénnym vozidlom na základňu v Starom Smokovci, kde bola záchranná akcia ukončená," uzavrela HZS. Záchranári ďakujú Letke MV SR za pohotovú súčinnosť pri záchrannej akcii.

Viac o téme: Horskí záchranáriUviaznutí turisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu