Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žite svoj život dnes, nie zajtra: Tieto veci odkladáme - a potom bývame smutní

Čo môžete spraviť dnes, neodkladajte na zajtra Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Čo môžete spraviť dnes, neodkladajte na zajtra (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Aj vy si pri niektorých veciach hovoríte „spravím to zajtra, nabudúce, inokedy“? Určite nie ste sami. Na mnohé sa časom úplne zabudne, iné sa nám však neraz nečakane vynoria, keď je už z nejakého dôvodu neskoro. A nám ostanú len oči pre plač. Čo sa odkladať na neskôr naozaj neoplatí?

Stretnutia a udobrenia

Možno ste sa pohádali s rodinou či kamarátom a máte pocit, že už nikdy nedokážete zdvihnúť telefón a vytočiť ich číslo. Nezabudnite, že život je nepredvídateľný, a keď zmeníte názor, môže byť už neskoro. Osloboďte sa od negatívnej energie a spravte prvý krok. Veď podľa mnohých štúdií majú dobré rodinné a kamarátske väzby vplyv na naše zdravie a šťastie. Investovať čas a snahu do výchovy detí, stretnutí či aspoň telefonátov s rodinou a kamarátmi sa určite oplatí. S kamarátkami si pravidelne voláme a aspoň raz za rok ideme na vianočné trhy na víno. Vždy sa nasmejeme, pospomíname na spoločných známych a väčšinou sa pritrafí aj nejaký malý kuriózny zážitok. Jedna kamarátka ma naposledy pobavila tým, že vytiahla na trhoch vlastné varené víno v termoske. Vraj nebudeme piť patoky zo stánku,“ spomína Soňa (80).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Život bez obáv

Niektoré veci si v živote ceníme viac ako iné. Po zdraví je to pre mnohých ľudí ich domov. V práci sme mali zapnuté správy, hlásili niečo o požiari v Bratislave. Zrazu pozerám, a to bol môj dom! Susedovi pod nami zrejme vypadla cigareta, keď si dal šlofíka. V byte práve bývala kamarátka, ktorej sa našťastie nič nestalo. Pri úniku však nechala otvorené dvere a okno, takže časť úplne vyhorela. Tak som si povedala, že peniaze za poistku boli asi najlepšia investícia za posledné roky,“ opisuje svoju skúsenosť Petra (34). Nezabudnite, že poistiť treba tak samotnú stavbu – nehnuteľnosť, ako aj vybavenie – teda domácnosť vrátane spotrebičov, nábytku či cenností. Dnes sa už netreba báť zložitých procesov v poisťovni, môžete totiž všetko vybaviť cez internet zo svojej obývačky. Obavy z krádeže či z prírodnej katastrofy sú s poistením určite menšie. Vždy je totiž príjemnejšie škody naprávať bez toho, aby ste museli siahať hlboko do vrecka.

Poriadok v peniazoch

Niekto presne vie o každom eure, ktoré má k dispozícii. Niekto zas peniaze z výplaty či dôchodku schováva na rôzne miesta, ktoré časom neraz zabudne, a celkovo vlastne vôbec nevie, ako na tom z finančnej stránky je. Moja žena je presne takýto prípad. Kade-tade má odložené peniaze. Keď sme chceli dať dcére na svadbu, brali sme si dosť drahú pôžičku. O rok sme pri upratovaní našli za knihami a v kredenci dve skrýše, v ktorých bola spolu polovica tejto sumy. Manželka na ne zabudla. Takže teraz platíme zbytočne vysoké úroky,“ posťažoval sa Marián (70). Spravte si prehľad o peniazoch, ktoré máte – či na účtoch, či v hotovosti. Budete tak vedieť lepšie odhadnúť svoje možnosti a hranice a vyhnete sa zložitým životným situáciám.

Žite svoj život dnes,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Zmeny v domácnosti

Azda každý nájde vo svojom príbytku veci, ktoré by chceli zlepšiť a upraviť. Keďže ide často o komplikovanejšie záležitosti, neraz ich odkladáme aj celé roky. Hore na strope nad posteľou sa mi urobila prasklina. Chcel som ju opraviť, ale prešiel rok, dva... Nakoniec som si komplikovane zlomil nohu. Na tej posteli som strávil s malými prestávkami takmer dva mesiace. Neviete si predstaviť, ako mi tá prasklina išla na nervy. Hneď ako som mohol vyliezť na rebrík, opravil som ju. Bol to výborný pocit,“ spomína Ján (50). Niekedy stačí maličkosť a váš život bude o niečo veselší či jednoduchší. Už roky si chcete zaobstarať umývačku riadu, sušičku či robotický vysávač? Ak máte peniaze, neváhajte a nakupujte. Čím skôr týchto pomocníkov budete mať doma, tým skôr získate viac času a pohody pre seba. Okrem toho vďaka vhodnému poisteniu domácnosti máte na ne záruku o celý rok dlhšie. 

Zážitky sú navždy

Možno vás láka preplávanie Dunaja, možno zoskok padákom a možno len „obyčajný“ výlet na vysnívané miesto či posedenie v kaviarničke, okolo ktorej chodíte z roboty. Aj keď fáza snívania má tiež niečo do seba, neodkladajte zážitky pridlho. Vždy sa mi páčil Leonard Cohen, ale nikdy som sa nedostala na koncert. Keď aj prišiel do Bratislavy, nevychádzala mi cesta z Košíc. Povedala som si, že ešte určite príde. Na Slovensko sa už nevrátil a ja dodnes trochu ľutujem, že som vtedy nešla. Hlavne keď mi kolegyňa neskôr hovorila, že to bol najlepší koncert, aký zažila,“ hovorí Maťa (40).

Článok sme vám priniesli v spolupráci so spoločnosťou Generali.  

Viac o téme: PoistenieGenerali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu