Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž každý deň na rovnakom mieste vysádzal stromy: O 37 rokov neskôr vám jeho dielo vyrazí dych

Jadav je výsadbe stromov plne oddaný Zobraziť galériu (4)
Jadav je výsadbe stromov plne oddaný (Zdroj: youtube/national geographic)

ÁSAM - Tínedžer z Indie sa rozhodol, že pomôže prírode a začne vysádzať stromy. To bolo pred viac ako tridsiatimi rokmi. Semená kládol vedľa pustej piesočnatej oblasti, aby pomohol vytvoriť prirodzený biotop pre voľne žijúce zvieratá. Súčasný pohľad na toto miesto vám vyrazí dych a snáď aj inšpiruje.

Začalo to nevinný nápad jedného chlapca a skončilo to nádherou, za ktorú sa mu klania aj National Geographic. Jadav Payeng z indického štátu Ásam vysadil v roku 1979 svoj prvý strom neďaleko dediny, v ktorej vyrástol. Krátko nato sa rozhodol, že celý svoj život venuje výsadbe nového lesa, aby vytvoril vhodné prostredie pre tamojšie zvieratá. To sa mu aj podarilo. Každý deň po dobu 37 rokov sadil semienka rastlín, vďaka čomu na mieste vyrástol zhola nový ekosystém. Les sa momentálne rozkladá na ploche 550 hektárov. 

Muž každý deň na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Muž každý deň na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Jadav prezradil, že s výsadbou začal po tom, ako v piesočnatej nehostinnej oblasti našiel niekoľko mŕtvych hadov. Chcel, aby sa tu živočíchy cítili bezpečne a nič ich neohrozovalo. "Zahynuli od tepla, lebo tu nie sú žiadne stromy, ktoré by ich kryli. Požiadal som miestne úrady, aby tam niečo vysadili, ale mi len povedali, že tam môžem sám vysadiť napríklad bambus. Tak som to urobil. Nikto mi nepomohol, nikoho to nezaujímalo," uviedol štyridsaťsedemročný Ind pre internetový denník The Times of India. 

Muž každý deň na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Payengov ekologický raj sa stal domovom pre viac ako sto slonov, niekoľko nosorožcov, jeleňa a dokonca aj pre pár tigrov. "S výsadbou budem pokračovať až dokým naposledny nevydýchnem," dodal obdivuhodný arborista. 

Viac o téme: IndiaLesŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu