Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenka bola ocenená ministrom USA: Vynašla sa počas migrantskej krízy

Zuzana Števulová
Zuzana Števulová (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí USA John Kerry dnes vo Washingtone odovzdal Zuzane Števulovej ocenenie International Women of Courage za jej veľké osobné nasadenie v odvážnom boji za práva utečencov a migrantov aj počas migračnej krízy v Európe. Informovala o tom hovorkyňa amerického veľvyslanectva na Slovensku Stephanie Fitzmaurice.

Zuzana Števulová bola jednou zo štrnástich ocenených žien z celého sveta. International Women of Courage Award sa udeľuje ženám za výnimočnú odvahu a líderstvo pri obhajovaní ľudských práv, zrovnoprávnenia žien či za prínos k sociálnemu pokroku, pričom sú často vystavené vážnym bezpečnostným rizikám. 

“Úprimne verím, že je našou morálnou povinnosťou zabezpečiť, aby sa s utečencami a migrantmi zaobchádzalo s rešpektom a úctou a aby mohli užívať svoje práva, nájsť bezpečie a čo najskôr pokračovať vo svojom bežnom živote. Nepotrebujeme na to veľa. Všetky nástroje a prostriedky máme k dispozícii a niekedy stačí len malá skupina pozorných a odhodlaných občanov na to, aby sme dosiahli zmenu," uviedla Števulová pri preberaní ceny. 

Podľa Chargé d’Affaires Veľvyslanectva USA v Bratislave Liama Wasleyho Zuzana Števulová ako riaditeľka Ligy za ľudské práva vynakladá veľké úsilie na zvýšenie povedomia o právach utečencov a venuje veľa svojho osobného času pomoci migrantom a cudzincom v núdzi. 

Ministerstvo zahraničných vecí USA ju ocenilo za to, že neustále upozorňovala na nutnosť väčšej pomoci a súcitu s utečencami a ľuďmi v núdzi. Tento rok je desiatym ročníkom udeľovania ceny International Women of Courage, ktorú od roku 2007 dostalo už takmer 100 odvážnych žien - líderiek zo 60 krajín sveta. Tento rok medzi inými cenu získala napríklad aj dcéra Borisa Nemcova - Žanna Nemcovová.

Viac o téme: Zuzana Števulová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu