Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Na Divokej vode v Čunove budú Majstrovstvá sveta v Jetsurfingu

MOTOSURF GP
MOTOSURF GP (Zdroj: Čunovo)

BRATISLAVA – Na Slovensku sa už po druhýkrát uskutočnia Majstrovská sveta v Jetsurfingu. Medzinárodná séria pretekov s názvom MOTOSURF GP tento krát zakotví na Divokej Vode v Čunove v dňoch 18.- 19.07. 2015 a pod hlavičkou Medzinárodnej federácie motorových surfov (FIDSM).

O prvenstvo bude bojovať aj minuloročný víťaz majstrovstiev sveta,  Flavien Neyertz  z Francúzska. Divoká  voda v Čunove  privíta viac ako 25 pretekárov zo 7 štátov.  Najmladšími pretekármi budú 14 ročný Sebastian Kubinec zo Slovenska a 14 ročný Lukáš Záhorský z Českej republiky. 

 „ Minulý ročník sa nám na Liptovskej Mare veľmi vydaril, hostia zo zahraničia boli unesení prírodou a uvoľnenou priateľskou atmosférou. Areál Divokej vody v Čunove ponúka kvalitné zázemie vrátane sprievodného programu, pretekárom by sme chceli ukázať aj galériu Danubiana. Vstup pre verejnosť  na preteky bude voľný, milovníci  extrémnych adrenalínových športov by si ich nemali nechať ujsť,  “ povedal organizátor Pavol Petráš.        

Tento adrenalínový vodný šport vznikol iba v roku 2008, ale vďaka svojej atraktivite sa rozšíril do celého sveta  a jeho obľúbenosť neustále rastie.

Tohtoročná séria pretekov bude mať celkom päť zastávok.  Prvé preteky už boli  v apríli v Mexiku. V polovici júla Jetsurf rozvíri vody na Slovensku, nasledujúci víkend nebudú chýbať v Českej republike. Jetsurfisti budú zbierať body  ešte v septembri v Číne a séria majstrovstiev sveta 2015 sa uzavrie v Austrálii.

Pretekári  budú súťažiť na vytýčenej trati z bójok.  Sobota bude venovaná voľným a kvalifikačným tréningom, v nedeľu vyraďovacím a hlavnému finálovému preteku. Štartovať bude vždy 10 pretekárov v každom rozjazde, diváci sa teda môžu tešiť na tesné súboje.

Na Divokej vode nebudú chýbať  ani jazdec MOTO  GP Jakub Kornfeil, pilot závodov Red Bull air race Martin Šonka, či Martin Šula, ktorý  Jetsurf aj vynašiel a skonštruoval.  

Čo je Jetsurf?

Jetsurf je ultraľahký motorový surf, poháňaný dvojtaktovým spaľovacím motorom s obsahom 100 cm a maximálnou rýchlosťou 60km/h. Pri výrobe Jetsurfu sa používajú najmodernejšie technológie a materiály pre zabezpečenie maximálneho výkonu v extrémnych podmienkach. Surf je kompletne vyrobený z karbónu, ktorý minimalizuje celkovú váhu. Jedinečné vlastnosti Jetsurfu umožňujú unikátny druh pohybu po vodnej hladine. Vďaka tomuto pohybu vznikla nová športová disciplína nazvaná Jetsurfing. Ide  o mladý extrémny adrenalínový šport, ktorého hranice sú neustále posúvané. Jetsurfing je možné prevádzkovať na všetkých typoch vôd, od stojatých až po vysoké driftové vlny.

Zaujímavosti:

  • Váhový limit pre použitie Jetsurfu: do 100 kg 
  • Výroba Jetsurfu trvá 7-10 dní
  • Cena Jetsurfu: 11 000 eur
  • Čakacia doba na Jetsurf:   2-3 mesiace
  • S pomerom  výkonu na liter s  hodnotou cez 200 koní  je  Jetsurf výkonnejší  ako najrýchlejší automobil na svete, Bugatti Veyron

Na Jetsurfe jazdia aj rôzne známe osobnosti:

Lewis Hamilton -  pilot  Formuly 1, niekoľkonásobný majster sveta

Justin Timberlake  -  popová super star

 Sebastien Loeb - 9 - násobný víťaz majstrovstiev sveta  rallye

 Sebastian Vettel -  4 - násobný majster sveta  F1

Jakub Kornfeil - český reprezentant MOTO3

 Kai Lenny - niekoľkonásobný  svetový šampión v Paddleboarde

Everaldo “Pato” Teixeira nominovaný na Monster Tube Awards v roku 2012 v súťaži  Billabong Global Big Wave Awards, známy aj svojou  úspešnou  TV reality show v Južnej Amerike. 

Viac o téme: ČunovoMOTOSURF GP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu