Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bratislava je druhým európskym mestom, v ktorom zavádzajú túto supernovinku!

E-živec je elektronickou alternatívou k papierovému Bratislavskému živcu. Zobraziť galériu (2)
E-živec je elektronickou alternatívou k papierovému Bratislavskému živcu. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Po anglickom Bristole je Bratislava len druhým európskym mestom, kde miestni ľudia môžu platiť elektronickou lokálnou menou. Nemusia už platiť papierovými peniazmi, stačí im mobil a pripojenie na internet. E-živcami môžu platiť vo vybraných prevádzkach už od 29. júna 2015.

E-živec je elektronickou alternatívou k papierovému Bratislavskému živcu, ktorý funguje od apríla 2014. Živec je doplnková lokálna mena, ktorá platí súčasne s eurom a je na euro viazaná. Doteraz si mohli používatelia vymeniť živec za eurá v siedmych výmenných miestach. Teraz už na ne nemusia fyzicky chodiť, stačí keď si e-živce pohodlne zakúpia priamo prostredníctvom svojho počítača.  

„Slovensko sa tak stáva druhou krajinou v Európe, ktorá zaviedla formu elektronického lokálneho platidla. Obyvatelia mesta Bristol ju veľmi radi používajú, je to jednoduché a rýchle. Som si istý, že Bratislavčania si ju tiež obľúbia a rozšírime ju neskôr do ďalších miest,“ hovorí riaditeľ Živice Juraj Hipš. 

E-živec je elektronickou alternatívou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Používaním lokálnej meny používatelia podporujú nielen ekonomiku a sebestačnosť svojho mesta, ale podporujú aj miestnych obchodníkov, čím sa vytvárajú lepšie a bližšie vzťahy v komunite. Do projektu Bratislavského živca sa rozhodla prispieť aj bratislavská spoločnosť Factory 4 Solutions, ktorá bezplatne vyvinula softvér k elektronickému živcu a momentálne zabezpečuje aj technickú realizáciu tejto elektronickej meny.   

„Platba e-živcami je nenáročná. Užívatelia si musia vytvoriť svoj účet, stiahnuť aplikáciu do svojho mobilu a nakúpiť si e-živce. Potom v obchode jednoducho zaplatia priložením mobilu k mobilu obchodníka cez NFC ak majú moderné telefóny. V prípade starších smartfónov si platbu môžu odovzdať prostredníctvom naskenovania QR kódu alebo zadania kódu z elektronickej účtenky. Dôležité je, že zákazník neodovzdáva obchodníkovi žiadne svoje údaje z karty, čím sa minimalizuje šanca ich zneužitia,“ objasňuje predseda predstavenstva Factory 4 Solutions Igor Hornák. Bratislavské živce platia v 40 prevádzkach, za elektronické živce je možné nakupovať v štyroch pilotných vybraných prevádzkach. 

Viac o téme: E-živecBratislavský živecLokálna mena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu