Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Syn (17) imigrantov má úspech ako delo: Stalo sa to, čo si nepredstavoval ani v najdivokejšom sne!

Fernando vyniká aj ako debatér Zobraziť galériu (3)
Fernando vyniká aj ako debatér (Zdroj: abc7)

FULLERTON - Pre syna mexických prisťahovalcov, ktorí absolvovali iba základnú školskú dochádzku, by samo prijatie na vysokú školu bolo úspechom. Sedemnásťročný Fernando Rojas ale prekvapil, keď sa dostal na všetkých osem najprestížnejších amerických univerzít.

"Nemyslel som si, že sa na niektorú dostanem. Keď som sa dostal na všetkých osem, bolo to požehnanie a prekliatie zároveň, pretože som si musel vybrať. Bol som nadšený a pritom som sa bál," opísal svoje pocity Rojas.

Najprv prišiel vo februári telefonát z univerzity v Yale. Počas niekoľkých týždňov potom nasledovali telefonáty, e-maily a listy z Brownovej univerzity, Columbijskej univerzity, Cornellovej univerity, Harvardovej univerzity, Pensylvánskej univerzity, Princetonskej univerzity a Dartmouthskej koľaje. Mladík bol okrem spomínaných vzdelávacích zariadení, ktoré sú známe pod súhrnným označením Ivy League (Brečtanová liga), prijatý tiež na Stanfordovu univerzitu a ďalšie dve školy v blízkosti bydliska - Kalifornskú univerzitu a Kalifornskú štátnu univerzitu.

Syn (17) imigrantov má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: abc7)

Fernando je jedným zo štyroch detí 59-ročného Raula a 56-ročnej Márie, ktorí sa prisťahovali do kalifornského mesta Fullerton z mexického Jaliska začiatkom 80. rokov. Mária je krajčírka a Raul strojník. Ich syn pri úvahách o budúcom štúdiu usúdil, že keď si podá prihlášku na všetkých osem elitných škôl, je šanca, že by sa na jednu mohol dostať. Podľa učiteľov je to húževnatý, iniciatívny a súťaživý študent. "Jeho najväčšou motiváciou je ukázať rodičom, že ich tvrdá práca sa vyplatila," hovorí jeden z vyučujúcich Sal Tinajera.

Po návšteve niekoľkých univerzitných areálov sa Rojas nakoniec rozhodol pre Yale. Ročné školné tam činí 64 000 dolárov (1,6 milióna Sk), vrátane internátu, väčšinu ale pokryje štipendium a federálny grant, študent zaplatí "len" 6000 dolárov. "Veľmi sa mi páčil Princeton. Bol to krásny kampus, ale prostredie tam bolo stresujúce. Stanford bol zase príliš veľký," uviedol Rojas.

Syn (17) imigrantov má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: abc7)

Fernandova matka povedala, že si spočiatku neuvedomovala, čo jej syn vlastne dosiahol. Ale keď im domov začali volať novinári, pochopila to. Rojas pripisuje svoje akademické úspechy tvrdej práci a vedeniu svojich starších súrodencov. "Išiel som na strednú školu a presne som vedel, čo sa odo mňa čaká," vyhlásil. Na univerzite by sa zrejme rád zameral na latinskoamerické štúdia. Svoju budúcu kariéru vidí v oblasti práva alebo medzinárodných vzťahov.

Viac o téme: ŠtudentImigrantFernando Rojas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu