Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Priatelia Zeme radia, ako si Vianoce spríjemniť a ozeleniť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vianoce môžu byť tento rok nielen biele, ale aj zelené. Občianske združenie Priatelia Zeme - SPZ pripravilo pre ľudí niekoľko tipov, ako si ich ozeleniť a spríjemniť, pre agentúru SITA to uviedol predseda združenia Martin Valentovič.

Tradičné Vianoce sa podľa neho čoraz viac stávajú sviatkami veľkej spotreby. "Veľa ľudí sa pozastavuje nad tým, že vianočné reklamy a výzdoba v obchodoch sa objavujú už v októbri. Málokto sa však zamyslí nad tým, ako by mohol osobne prispieť k tomu, aby boli Vianoce menej konzumné," poznamenal. Združenie chce podľa neho pomôcť ľuďom, ktorí majú záujem byť ohľaduplní k životnému prostrediu.

Podľa Valentoviča si treba nájsť čas na zamyslenie sa nad skutočným zmyslom Vianoc, aby sa z nich nestalo len stresujúce obdobie zháňania darčekov a stromčeka. "Zastavme sa v kolotoči predvianočných príprav a snažme sa byť čo najviac so svojimi blízkymi. Zvážme, či je potrebné zasielanie papierových pozdravov. Či nie je lepšie si nájsť čas na zatelefonovanie alebo osobné stretnutie sa s našimi blízkymi," priblížil. Uprednostniť by sme mali vianočný stromček v kvetináči alebo z legálnych prerezávok na Slovensku. Takisto vianočné ozdoby si môžu ľudia vyrobiť sami. Môže ísť o sušené ovocie, jednoduché slamené ozdôbky, medovníky, sušené šípky či šišky.

Vlastnoručne vyrobiť sa však dajú aj darčeky. "Tipom môže byť vlastnoručne upletený šál, pulóver či ponožky, ale aj upletený košík zo starého papiera, voňavá sviečka vytvorená zaliatím sušeného ovocia, kvetov a knôtu voskom," uviedol Valentovič s tým, že takéto darčeky potešia už len tým, že je v nich investovaný čas a kreativita. Záujemcovia však môžu podľa jeho slov darovať nejaký predmet z neziskových mimovládnych organizácií alebo členstvo v niektorej z nich a podporiť tak ich činnosť.

"V našom združení tým podporíte aktivity v oblasti znižovania množstva odpadov a pomôžete nám tak chrániť životné prostredie pre vás a vašich blízkych," doplnil. Na Vianoce zvykneme darovať aj rôznu spotrebnú elektroniku, ako sú počítače, mobilné telefóny či prehrávače hudby a filmov.

"Ak dostaneme novú elektroniku a stará ešte funguje, tak jej dajme druhú šancu. Darujme ju napríklad starým rodičom či miestnej neziskovej organizácii," vysvetlil Valentovič s tým, že na ďalšie využitie môžete dať aj oblečenie, obuv či hračky.

"Ak výrobok doslúžil, tak ho nedávajme do kontajnera na zmesový komunálny odpad, ale na zberný dvor, odkiaľ ďalej poputuje na recykláciu. Využime ponuku predajcov, ktorí ponúkajú možnosť odberu starého výrobku pri kúpe nového. Stará elektronika tak nepôjde na skládku odpadov, ale do recyklačného zariadenia," doplnil.

Vzniknuté odpady možno triediť na recykláciu. "Aj zvyšky štedrovečernej večere a ďalších jedál by mali končiť v komposte," uzavrel Martin Valentovič z občianskeho združenia Priatelia Zeme - SPZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu