Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovenská učiteľka dostala v Rakúsku ocenenie Hrdinský čin roka

Adriana pri preberaní ceny Zobraziť galériu (2)
Adriana pri preberaní ceny (Zdroj: piestany.sk)

PIEŠŤANY/VIEDEŇ – Rodáčka z Piešťan, Adriana Kikušová, získala v Rakúsku celoštátne vyznamenanie Hrdinský čin roka 2012. Jej pohotová reakcia zachránila život malému dievčatku. Informovala o tom Barbora Piovarčiová z kancelárie piešťanského primátora.

Kikušová žije už takmer desať rokov vo Viedni, kde pracuje ako učiteľka v štátnej materskej škole. V piatok 6. decembra jej bola udelená ako celoštátne vyznamenanie čestná medaila mesta Viedne. Ocenenie získala za záchranu 5-ročného dievčatka Aline, ktorá bola žiačkou v jej triede.

Dievčatko počas dňa dostalo epileptický záchvat, vysoké horúčky a kŕče. Zapadol jej jazyk a prestalo dýchať. Z 20-členného pedagogického zboru jedine Adriana Kikušová zachovala duchaprítomnosť a vytiahla dieťaťu zapadnutý jazyk, poskytla masáž srdca, umelé dýchanie a stabilizovala ju, pokým neprišla sanitka. Žiačke týmto zachránila život.

O celej udalosti informoval viedenský krajský úrad starý otec malej Aline, ktorý v mene jej rodiny poslal ďakovný list. Menovaná okrem ocenenia získala za svoj čin aj finančnú odmenu. Na radnicu prišli slovenskej učiteľke pogratulovať zamestnanci materskej školy, krajské školské inšpektorky a jej rodina z Piešťan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu