Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úspech: Terchovskú muziku zapíšu do zoznamu UNESCO!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Medzivládny výbor UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva dnes v azerbajdžanskom Baku schválil Terchovskú muziku na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Potvrdil to referát styku s médiami Ministerstva kultúry SR.

Na zasadnutí Slovensko reprezentovalo sedem muzikantov z Terchovej, ktorí pred viac ako 800 delegátmi zo 100 krajín sveta prezentovali krásu a jedinečnosť terchovskej muziky. Slovensko nominovalo na zápis do tohto prestížneho zoznamu pre ďalšie obdobie Radvanský jarmok.

Tento zoznam obsahuje 257 prvkov, napríklad aj Španielsku jazdeckú školu vo Viedni či Tradičnú iránsku medicínu. Od roku 2005 v ňom má Slovensko zapísanú fujaru.

Zapísanie na zoznam znamená medzinárodné uznanie, ktoré UNESCO priznáva výnimočným formám ľudových a tradičných vyjadrení, akými sú hudba, tanec, národné rituály a mytológia, poznatky a praktiky týkajúce sa prírody a sveta, skúsenosti spojené s tradičnou výrobou, ako i osobitné kultúrne prostredia. Súčasne sa im poskytuje medzinárodná podpora a ochrana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu