Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Strážcovia zákona, ako ich nepoznáte: Títo vám pokutu určite nedajú

Budúci záchrancovia Zobraziť galériu (12)
Budúci záchrancovia (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Pomáhajú a chránia rovnako, ako naši muži v zelenom, no uniformu ani zbrane nenosia. Reč je o tých roztomilejších členoch policajného zboru so štyrmi labkami, pozornými očami, chlpatým chvostom a šibalským pohľadom. Ozajstné policajné psy sa z nich stávajú v Moravskom Svätom Jáne, kde sa nachádza jediná chovateľská stanica slovenskej polície.

Budúci strážcovia - šteniatka nemeckého ovčiaka - prichádzajú na svet v jednej z budov chovateľskej stanice. Práve pred dvoma týždňami tam pribudlo nových osem šteniatok, najmenšie malo 440 gramov a najväčšie 520 gramov. Už po pár týždňoch strávených s mamou sa vrhajú do tvrdého výcviku, ktorý ich pripraví na prácu v službách zákona.  

Najčerstvejšie prírastky
Zobraziť galériu (12)
Najčerstvejšie prírastky  (Zdroj: MV)

„Cvičiť ich začíname v podstate už keď otvoria očká a postupne pridávame na náročnosti. Aby bol tréning efektívny, musí byť síce krátky, ale intenzívny a hlavne, venujeme sa im každý deň,“ povedal pplk. Ing. Patrik Vincúr, vedúci strediska chovu služobných psov. V chovnej stanici ostávajú asi 8 týždňov, po ktorých si ich rozdelia psovodi z krajských riaditeľstiev.

„Často si ich zoberú aj domov k rodine, trávia s nimi nielen pracovný, ale aj voľný čas. Je to ďalší člen rodiny a po čase sa z nich stanú zohrané dvojice,“ priblížil npor. Michal Ďurica, jeden z inštruktorov špeciálneho výcviku. Inštruktori zohrávajú v životoch budúcich štvornohých záchrancov veľmi dôležitú úlohu. Po 18 mesiacoch sa psy s ich psovodmi dostávajú do základného kurzu, po ktorom sa zhodnotí ich príprava k využitiu v polícii.

Tvrdý výcvik nezvládne každý.
Zobraziť galériu (12)
Tvrdý výcvik nezvládne každý.  (Zdroj: MV)

Tento kurz konči certifikátom o absolvovaní špeciálneho kurzu, ktorým sa chlpáč oficiálne stáva policajným psom. Môže sa z neho stať aj špecialista na vyhľadávanie drog, výbušnín, tabaku, záchranárske práce, mŕtvolný pach, akcelerátory horenia i vyhľadávanie bankoviek. V súčasnosti pre políciu slúži 650 psov a 500 psovodov. Väčšina z nich sú nemecké ovčiaky. Je však medzi nimi aj belgický ovčiak, labrador, rottweiler, staford či bradáč.

Strážcovia zákona, ako ich
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: MV)

O tom, že naše policajné psy sú naozaj úspešné, svedčí aj prípad z minulého roka, keď sa v Prievidzi v hustom lese stratil zranený muž. So záchranármi síce telefonicky komunikoval, no vôbec netušil kde je a na konci so silami vzdával boj o život. V poslednej chvíli ho však vypátrala sučka Jessica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu