Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Príbeh ako z rozprávky: Krásna Američanka (42) predávala faxy, teraz je miliardárkou

Sara zbohatla vďaka svojej vytrvalosti Zobraziť galériu (3)
Sara zbohatla vďaka svojej vytrvalosti (Zdroj: internet,forbes)

BRATISLAVA - Príbeh Američanky Sary Blakelyovej pripomína rozprávku. Z predavačky sa faxov sa za niekoľko rokov stala miliardárka, ktorej úspech si všimla aj známa moderátorka Oprah Winfrey a pozvala ju do svojej talkšou.

Štyridsaťdvaročná rodáčka z Floridy má ešte stále niekedy pocit, že je to všetko len sen. Ako tínedžerka by si ani v tom najdivokejšom sne nedovolila dúfať, že sa z nej raz stane najmladšia miliardárka na svete, ktorá zbohatla vlastným pričinením a nie dedením.

A ako to všetko začalo? Keď Sara dokončila strednú školu, chcela ísť študovať na univerzitu. Dvakrát ju neprijali na právo a tak sa musela zmieriť s tým, že titul jej asi nie je súdený. V snahe zarobiť si aspoň zopár dolárov začala brigádničiť v Disneylande, kde sprevádzala návštevníkov po parku s maskou Mickeyho Mousa. Neskôr pracovala vo firme, ktorá ponúkala kancelárske vybavenie, píše portál firstclass.cz. Ak za mesiac nepredala faxy za najmenej 20 tisíc dolárov (15 600 eur), musela sa uspokojiť len so základným platom.

"Bol to strašný stres. Šéf sa ma každý deň pýtal, koľko som predala. Kedykoľvek sme splnila plán, zdvihol mi latku. Behala som od dverí k dverám a ľudí doslova prosila, aby si ich kúpili," spomína na nie najlepšie obdobie svojho života.

Krátko pred tridsiatkou s tým sekla. Cítila, že nutne potrebuje zmenu, tak sa osamostatnila. Rozhodla sa, že začne podnikať a bude tak sama sebe šéfkou. Chcela ponúknuť produkt, ktorý ešte nie je na trhu. Ktorý by prechodne vyriešil problém žien, a zároveň pretrvával, aby ho kupovali naďalej. Potom sa obzrela okolo seba a došlo jej to. Amerika je plná obéznych ľudí, ktorí chcú vyzerať lepšie. Tak začala vyrábať sťahujúcu spodnú bielizeň, ktorá dostala názov Spanx.

Príbeh ako z rozprávky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet,forbes)

Cesta k prvým miliónom bola tŕnistá. Sara po večeroch skúšala rôzne prototypy a snažila sa presvedčiť krajčírov, že jej nápad bude mať úspech. Nakoniec sa predsa len našiel jeden výrobca, ktorému sa jej obchodný zámer zapáčil. Blakelyová začala s pančuchami, pričom jedny poslala aj Oprah Winfreyovej. Stali sa okamžite hitom a z pultov predajní mizli ako teplé rožky. Firma sa rozrástla a spolu s ňou stúpali aj zisky. Za prvý rok zaznamenala obrat 4 milióny dolárov (3,1 milióny eur). Okrem pančúch predávala aj spevňujúce podprsenky, tričká, tielka i nohavice.

Vďaka svojej vytrvalosti a trpezlivosti sa stala jednou z najúspešnejších podnikateliek na svete. Dokonca sa jej ako prvej podarilo zarobiť prvú miliardu. Už čoskoro sa chystá expandovať aj na ázijský trh.

Príbeh ako z rozprávky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: internet,forbes)

Hoci by si jeden mohol myslieť, že to Sare bude stačiť, mýli sa. "Ľutujem, že som s tým nezačala skôr. Mohla som sa už teraz venovať iným aktivitám, ako napríklad Richard Branson, ktorý je mojím kamarátom.  Spanx však navždy zostane mojou srdcovkou, o desať rokov ho chcem vidieť na celom svete," dodáva boháčka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu