Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodina Dávidka (12) na FOTO zvádza boj o prežitie: Celý náš príjem tvorí 368 eur

Dávidko vidí svet celkom inak
Dávidko vidí svet celkom inak

HUMENNÉ – Dávidko bude mať v apríli už 12 rokov a rastie ako z vody. No kým sa ostatné deti v jeho okolí tešia zo spoznávania sveta a všetkých jeho farieb, chlapec sa svojej mamy pýta, ako vyzerá letné slnko. Napriek tomu jeho svet nie je čierno-biely.

„Na svet prišiel už ako inak obdarovaný a postavil nás pred hotovú vec. Naše prvé kroky nešli domov za vtedy 5-ročnou dcérou ,ale boli sme ihneď odoslaní na špecializovane pracovisko do Bratislavy,“ spomína Eva Demková, mama Dávidka, ktorý sa narodil s poruchou zraku.

Chlapec po narodení potreboval špeciálne vyšetrenia, po ktorých lekári zistili, že trpí nevyliečiteľnou chorobou a nikdy nebude vidieť. „Toto bola katastrofa, život obrátený naruby, dokonca by som povedala, že pre našu rodinu to bolo až likvidačné,“ priznáva chlapcova mama.

Chlapca niekoľkokrát operovali

Už od malička musela rodina chodiť s Dávidkom pravidelne do Banskej Bystrice, kde ho niekoľkokrát operovali. „Každomesačné návštevy nás unavovali, vyčerpávali z peňazí a moju vtedy 5-ročnú dcéru ukracovali o bežný detský život. Sama neviem, ako prešlo to obdobie, moja dcéra má dnes 17 rokov, je študentkou strednej zdravotne školy. Z toho sa my rodičia veľmi tešíme. S Dávidkom to vie ako hotová psychologička a musím povedať, že je naňho prísnejšia oveľa viac ako my,“ dodáva pani Demková.

Rodina Dávidka (12) na
Zobraziť galériu (1)

Kvôli svojej diagnóze má Dávidko problémy pochopiť, prečo sú napríklad vlak či slnko ťažké, má sťaženú motoriku, nevie správne uchopiť malé predmety. „Napriek tomu nás má, obrazne povedané, omotaných okolo prstov. Vie, že u mňa vždy vyhrá,“ hovorí chlapcova mama.

Tlačí ma do toho štát

Dávidko navštevuje špeciálnu základnú školu, kam ho rodičia denne vozia na štyri hodiny. Vo voľnom čase s ním kvôli motorike chodievajú plávať alebo jazdiť na koňoch. „Dnes sme však v ťažkej situácii, pretože manžel nepracuje, prácu má sľúbenú až od polovice februára a ja poberám ten slávny opatrovateľský príspevok s kompenzáciami, ktorý dokopy vychádza na 368 eur. Toto je celý náš príjem. Toto štát nazýva opatrovateľsky príspevok,“ sklamane pokračuje pani Demková.

„To, čo som napísala, som napísala preto, lebo ma do toho vlastne tlačí štát. Musím žiadať o pomoc dobrých ľudí ,aby sme mohli prežiť,“ otvorene konštatuje pani Demková. Rodinu ťaží nielen splácanie pôžičiek, ktoré si museli vziať, ale aj osud zdravej 17-ročnej dcéry, ktorá tým všetkým musí prechádzať spolu s celou rodinou.

„Budeme vďační za každý jeden cent, ktorý by pomohol zlepšiť našu situáciu a za každé jedno pozastavenie sa nad naším osudom a jeho pochopenie vopred ďakujeme,“ doplnili na záver Demkovci, ktorí budú vďační aj za darované oblečenie a obuv pre nevidiaceho chlapca. Rodinu v nelichotivej situácii však potešia aj potravinové dary.

Rodina Dávidka (12) na
Zobraziť galériu (1)

Akúkoľvek pomoc Dávidkovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Adresa: Eva Demková, Laborecká 1, 06 601 Humenné

Mobilný telefón: 0918 646 562

E-mail: demkovci@centrum.sk

Číslo účtu: 2616484495/1100

IBAN: SK3911000000002616484495

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Viac o téme: Potrebujú pomocDávid Demko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu