Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koncert za zdravý rozum v Bruseli

Koncert za zdravý rozum v Bruseli Zobraziť galériu (2)
Koncert za zdravý rozum v Bruseli (Zdroj: OZ Ambrelo)

Koncert za zdravý rozum v Bruseli je neoddeliteľnou súčasťou väčšieho projektu, ktorý v roku 2013 organizuje OZ nevidiacich Ambrelo z Bratislavy a cieľom ktorého je priblížiť širokej verejnosti život a prácu handicapovaných umelcov z krajín V4 a dokázať, že handicap nie je bariérou v sebarealizácii zrakovo postihnutých ľudí.

Dva veľmi úspešné koncerty už boli odohrané na popredných námestiach Prahy a Bratislavy a tretí by sme radi zrealizovali v predvianočnom období v Bruseli.  Jeho tvárou bude člen OZ Ambrelo Maroš Bango a hosťami:

  • za Poľskú republiku nevidiaca speváčka Patrycja Malinowska,
  • za Maďarsko nevidiaci hudobník a spevák Mário Jánoki
  • za Českú republiku sme sa rozhodli pozvať mimoriadne nadaného nevidiaceho umelca, absolventa konzervatória Radka Žaluďa, s ktorým sa už Maroš Bango stretol na jednom pódiu na tak významnom podujatí, ako bol Medzinárodný hudobný festival Petra Dvorského v Jaroměřiciach nad Rokytnou v auguste 2013.

Práve týmto sa bruselský koncert bude líšiť od svojich predchodcov v Prahe a Bratislave - za českú stranu v ňom nevystúpi Orchester handicapovaných umelcov  The Tap Tap z Prahy, ale absolvent konzervatória  Radek Žalud, ktorého vysiela na koncert Zjednotená organizácia nevidiacich a slabozrakých, a tá  sa týmto stáva aj našim novým českým projektovým partnerom.

Spoločný koncert umelcov strán V4 pod názvom Koncert za zdravý rozum v Bruseli sa bude konať 10.12.2013 o 19.00 hod. v Bruseli v kostole Slovenskej katolíckej misie Sacré – Coeur na  Rue le Corrége 19 a finančne ho podporia Vyšehradský fond a Bratislavský samosprávny kraj.

 

Celkový počet účastníkov koncertu bude 10 /štyria zo Slovenska a po dvaja z Maďarska, Čiech a Poľska/. Zvuková aparatúra nebude použitá, spevákov bude doprevádzať profesionálna klaviristka Alena Karpjuková z Českej republiky.

Zorganizovať takéto podujatie je finančne aj organizačne nesmierne náročné a nebolo by to možné bez pomoci iných. Dnešní umelci nemajú na ružiach ustlané a tým viac to platí o tých, ktorí sa stretávajú s nepochopením a bariérami zo strany spoločnosti aj v bežnom každodennom živote.

O pomoc sme požiadali najmä tri subjekty:                                                                       

Kanceláriu Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli, konkrétne pána Mareka Dvorského. Pán Dvorský  nám sľúbil organizačnú pomoc a skutočne nám už v mnohých veciach pomohol, napríklad pri hľadaní firmy prenajímajúcej hudobné nástroje, pomohol nám aj pri hľadaní vhodného ubytovania v Bruseli. Všetkých 10 účastníkov bude bývať v hoteli Chelton, ktorý sa nachádza veľmi blízko miesta konania koncertu a nebudeme sa preto musieť presúvať mestskou dopravou. Pomáha nám aj s prekladmi propagačných materiálov do anglického a francúzskeho jazyka.

 Do Bruselu odcestujeme z Bratislavy, Varšavy a Budapešti dňa 9.12.2013, kedy sa budú konať aj skúšky spevákov s klaviristkou. V deň koncertu, 10.decembra,  nás prijme veľvyslanec SR v Bruseli pán Ján Kuderjavý na pracovnom obede.

Zo strany slovenskej ambasády nám veľmi významnú podporu už od zrodu myšlienky tohto koncertu poskytuje pani konzulka Beáta Kostilníková, ktorá nám prisľúbila pomoc pri komunikácii s ambasádami krajín V4, pomoc pri transporte z letiska do hotela a naspäť a pri nadviazaní komunikácie s Úniou nevidiacich v Bruseli.

Ambasády Poľska a Maďarska taktiež zabezpečia prevoz svojich občanov z letiska a na letisko.

Veľmi si vážime postoj pána podpredsedu  Európskej komisie JUDr. Maroša  Šefčoviča, ktorý plne podporuje  myšlienku usporiadania koncertu, umožňujúceho  predstaviť odborné kvality, talent a nadanie handicapovaných umelcov zo strednej Európy a je pripravený zaslať nám oficiálny podporný list.

Nemenej  dôležitú pomoc nám poskytne aj Slovenská katolícka misia, ktorá nám  bezplatne  prenajala priestor  na realizáciu koncertu v kostole Sacré-Coeur,  spropaguje koncert  medzi katolíckou komunitou v Bruseli a rokujeme s nimi aj  o možnosti sprevádzania po Bruseli a o možnosti prípadne zorganizovať zbierku počas konania koncertu pre nevidiacich občanov na Slovensku.

Všetkým, ktorí nás podporujú, srdečne ďakujeme za pomoc a tešíme sa na stretnutie v Bruseli alebo na podobnom koncerte na Slovensku.

Koncert za zdravý rozum
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: OZ Ambrelo)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu