Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dojemný príbeh okatej Katky (12,5): Nechodí, nerozpráva, no radosť rozdáva

Katka nepriaznivé prognózy lekárov vyvrátila Zobraziť galériu (2)
Katka nepriaznivé prognózy lekárov vyvrátila (Zdroj: burko.sk)

BRATISLAVA – Nikdy sa neusmeje, neposadí, ani nepovie „mama“, no rodina ju napriek tomu zahŕňa nekonečnou láskou, ktorú im ona s radosťou opätuje. Reč je o Katke, krásnom okatom dievčatku z Čierneho Balogu, ktoré sa síce narodilo klinicky mŕtve a s množstvom diagnóz, no napriek tomu sa už 13-ty rok teší zo života. A to všetko vďaka milujúcim rodičom, ktorí sa Katkin svet snažia aspoň trochu priblížiť tomu bežnému detskému. Nie je to však najľahšie...

Všetko to začalo v deň, ktorý mal byť pre Katkinu mamičku tým najkrajším – pôrodom. Celých deväť mesiacov ju nosila pod srdcom v domnení, že je úplne zdravá, no keď sa bábätko začalo pýtať na svet, tušila že je zle. „Lekári si vôbec nevšímali že mám viac ako 24 hodín bolesti a plodová voda mi dávno predtým odtiekla,“ spomína na najkrajšie a zároveň najťažšie chvíle Iveta.

Až keď lekári zistili, že Katke nebije srdiečko, začali konať. Bolo však už neskoro. Narodila sa klinicky mŕtva a putovala rovno do inkubátora. Nedostatok kyslíka dievčatku poškodil mozog a nemalo žiadne reflexy, dýchať zaňho museli prístroje. Lekári Katke nedávali veľkú nádej – mesiac, maximálne rok.

Napodiv všetkých má okatá slečna dnes už 12,5 roka a svoju mamu, aj keď nie úsmevom, teší každý deň. Na chrbte však už od narodenia nosí ťažký kríž, ktorý jej bežné dni strpčuje. Detská mozgová obrna (DMO), epilepsia, spastická kvadruparéza, Perkutánna endoskopická gastrostómia (PEG), skolióza a tracheostomia sú závažné diagnózy, pre ktoré je Katka odkázaná na pomoc druhých.

 

Katka je veľká parádnica
Zobraziť galériu (2)
Katka je veľká parádnica  (Zdroj: burko.sk)

 

Život by jej však mohla skvalitniť špeciálna sedačka, ktorá sa prispôsobí jej telíčku a je na kolieskach, takže by ju jej mama nemusela stále prenášať a držať na kolenách. Ďalšou dôležitou pomôckou je schodisková plošina, ktorá by uľahčila prenášanie dievčatka medzi poschodiami. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny však celú sumu nepreplatí, a keďže Katkin otec je na invalidnom dôchodku a mama opatrovateľkou „na plný úväzok“, každý cent darovaný dobrými ľuďmi im padne vhod.

Číslo účtu, ako aj kontaktné údaje na Katkinu mamičku, nájdete na stránke www.burko.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu