Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pčolinský: Skladanie poslaneckých sľubov poznačí protest Gorila

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Etapu verejnej kontroly politikov má začať ďalší protest Gorila, ktorý čaká Bratislavu na budúci týždeň. Akcia sa uskutoční v stredu 4. apríla od 9. do 18. hodiny, teda v deň ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR, počas ktorej zvolení poslanci zložia ústavou predpísaný sľub.

"Tento protest má niesť myšlienku upozornenia zvoleným politikom na význam sľubu, ktorý skladajú. Domnievame sa, že tento sľub na základe mnohých reálnych dôkazov, ako je klesajúca životná úroveň obyvateľstva, rastúca zadlženosť krajiny, obrovský preukázateľný vplyv finančných skupín na ich rozhodovanie či prijatie eurovalu, bol len prázdnou frázou a hlúpou formalitou," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii Peter Pčolinský z Občianskeho hnutia Protest Gorila.

Podľa jeho slov je tomu teraz koniec. "Občania prídu pred NR SR a začnú etapu, ktorou bude verejná kontrola politikov ľuďmi, pretože len ľudia môžu vykonávať tú najtvrdšiu opozíciu. Len ľudia môžu zvrátiť to, do čoho sa naša krajina rúti a ona sa rúti do takej istej priepasti, kde sa nachádzajú krajiny ako Grécko alebo Španielsko," zdôraznil Pčolinský.

Zároveň uistil, že žiaden pochod mestom sa nechystá a protestujúci budú celý deň pred parlamentom. "Budeme sa snažiť vytvoriť čo najväčší hluk a upozorniť poslancov, že občania sú tu," vysvetlil. Rovnako sa organizátori budú snažiť nedať zámienku ani priestor výtržníkom. "Bude to aj za bieleho dňa a väčšina výtržníkov prichádzala na naše akcie v čase, keď sa už stmievalo," podotkol Pčolinský.

Koľko ľudí by malo prísť protestovať, Pčolinský nevie. "Veríme, že ich bude čo najviac. V týchto dňoch sa stretávame s viacerými mimoparlamentnými stranami, snažíme sa nadviazať nejakú spoluprácu a hľadáme podporu pre naše požiadavky a ciele," informoval. S ktorými stranami komunikujú, nepovedal. "Do parlamentu sa ich nedostalo 20, konkrétny nebudem," deklaroval.

Pčolinský napriek tomu trvá na tom, že hnutie je nadstranícke. "Väčšina strán mala podobné body, ako máme my. Platí, že v jednote je sila. Privítame podporu s cieľom vytvoriť čo najväčší tlak," povedal. Hnutie sa chce preto rozprávať s každým, kto má zdravé názory a myšlienky. "Oslovili sme aj študentskú radu vysokých škôl či komoru sestier," uviedol. Vyjadrenia o tom, že hnutie smeruje k vytvoreniu politickej strany, Pčolinský odmietol. "Momentálne o strane nikto neuvažuje, teraz je to bezpredmetné. Ja ani neviem, čo bude zajtra," vyhlásil.

Aktivisti z hnutia sú presvedčení, že doterajšie protesty ukázali nespokojnosť občanov s korupčnými kauzami a neodborným prístupom k riešeniu problémov. "Protesty ukázali, že politici sa najviac boja ľudí v uliciach, v čom mienime pokračovať," avizujú.

Hnutie Protest Gorila výsledky parlamentných volieb rešpektuje, avšak nepovažuje za dobré, ak jedna strana, nech už je to ktorákoľvek, zostavuje sama vládu a preberá riadenie štátu bez akejkoľvek kontroly iných politických subjektov alebo občianskych združení.

"Upozorňujeme budúceho premiéra Roberta Fica, že akýkoľvek právny paškvil, ktorý bude v otázke zrušenia trestnoprávnej imunity predložený, budeme tvrdo kritizovať. Naďalej trváme na zrušení imunity len na výroky v parlamente a hlasovanie," dodal Pčolinský s tým, že hnutie žiada aj úpravu referenda a zmenu volebného zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu