Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico prehovoril o Gorile: Jeho asistent Határ poprel branie úplatkov!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - František Határ, osobný tajomník predsedu Smeru-SD Roberta Fica, poprel informácie zo spisu Gorila. Údajný spis SIS konštatuje, že tajomník bol jedným z mnohých ľudí, ktorí údajne navštevovali konšpiračný byt v roku 2006.

"Pána Határa som sa na to pýtal, on to úplne poprel - je to úplný nezmysel," povedal dnes na margo kauzy Fico v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Predseda opozičnej strany ani dnes neodpovedal na to, či spomínaný byt navštívil. Miesto toho zopakoval, že informácie z Gorily jeho osobu nijakým spôsobom nediskreditujú pre ďalšie politické pôsobenie. "Obracajte sa s touto témou na pravicu, my sme neprivatizovali a nie sme tam spomínaní v súvislosti so žiadnymi štátnymi objednávkami, kupovaním poslancov či privatizáciou," reagoval na otázku moderátora.

Bývalý predseda vlády nepriamo kritizoval aj šéfa rezortu vnútra Daniela Lipšica (KDH), ktorý má túto kauzu na starosti. Lipšica podľa neho diskreditujú jeho postoje, ktoré zaujal pri kauze daňového riaditeľstva, keď podľa Fica "čušal ako voš pod chrastou".

Kriticky sa však vyjadril aj na margo ministra Ivana Uhliarika (KDH), ktorý je podľa neho asi najhorším šéfom rezortu zdravotníctva, aký kedy bol. "To, čo urobil minister Uhliarik s nemocnicami VÚC znamená, že nám môžu nemocnice v pôsobnosti VÚC padnúť na kolená... Viete, prečo to urobili? No lebo župani sú zvolení za Smer-SD," konštatoval Fico.

Jeho diskusný oponent, predseda KDH Ján Figeľ sa s jeho hodnotením svojich ministrov nestotožnil. "Všeobecnú zdravotnú (poisťovňu) ste preberali v plus deväť miliónoch a odovzdávali v mínus 120. Ona bola na pokraji kolapsu," pripomenul Ficovi. Figeľ je presvedčený, že zdravotníctvo, školstvo a sociálna sféra budú v najbližšom období najnáročnejšími oblasťami pre rozhodovanie, a to nielen z finančného hľadiská.

Diskusní partneri sa väčšinu času venovali ekonomickým otázkam. Fico pripustil, že je pripravený rokovať o budúcej podobe Zákonníka práce, no s postojmi šéfa KDH sa v tejto otázke nezhodol. Figeľ chce silnejšiu flexibilitu zákonníka, čo by znamenalo napríklad vytvoriť viac podmienok pre čiastočné úväzky.

Zhodu predsedovia parlamentných strán nenašli ani v oblasti dopravnej infraštruktúry. Šéf sociálnych demokratov napríklad podporuje výstavbu širokorozchodnej železničnej trate a zmeniť by sa podľa neho mal aj postup pri výstavbe diaľnic, ktorý nastavil súčasný šéf rezortu dopravy Figeľ. "Tu bola viac imidžovka než reálna výstavba," vyčítal expremiérovi PPP projekty Figeľ. "Otváranie obálok nie je stavanie diaľnic," oponoval Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu