Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Organizátori protestu Gorila: Žiadajú pád ministrov a posunutie volieb!

Jeden z transparentov na piatkovom proteste
Jeden z transparentov na piatkovom proteste

BRATISLAVA – Nekompromisne sa postavili k podozreniam z korupcie organizátori protestu Gorila. V súvislosti s rovnomennou megakauzou požiadali premiérku Radičovú, aby odvolala ministra zahraničia Mikuláša Dzurindu, šéfa ministerstva financii Ivana Mikloša, podpredsedu vlády Rudolfa Chmela ale aj podpredsedorv NR SR Bélu Bugára a Roberta Fica. Chcú tiež, aby sa voľby uskutočnili až na jeseň.

Organizátori protestu Gorila žiadajú premiérku Ivetu Radičovú, aby okamžite odvolala Mikuláša Dzurindu z postu šéfa diplomacie, Ivana Mikloša z postu ministra financií a Rudolfa Chmela z postu podpredsedu vlády. 

Svoje miesta by podľa organizátorky Lucie Gallovej mali opustiť aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský, podpredsedovia NR SR Béla Bugár a Robert Fico. Gallová dnes na tlačovej besede tiež vyhlásila, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik by mal odvolať všetkých ľudí v jeho pôsobnosti, ktorí sú naviazaní na Pentu. "Žiadame politické strany, aby vyvodili zodpovednosť," dodala Gallová.
 
Odstúpiť by mali podľa nej aj ďalší nominanti v štátnych podnikoch, ktorí sú spájaní s touto kauzou. Kandidáti, ktorých mená sa spomínajú v spisoch Gorila, by mali opustiť predvolebné kandidátky strán.
 
Jedinou možnosťou, ako môžu ministri a politici ostať na svojich pozíciách, je podľa organizátorov absolvovanie vyšetrenia na detektore lži.
 
 "Žiadame o stretnutie u prezidenta SR Ivana Gašparoviča s cieľom nájsť vhodný presný termín predčasných volieb a predlženie mandátu Ivety Radičovej do konania volieb," doplnila Gallová. Aktivisti vyzývajú na presun predčasných parlamentných volieb z marca na september 2012.
 
Najbližší protest Gorila sa uskutoční v Bratislave 3. februára. Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť na demonštrácii zatiaľ buď potvrdilo alebo ju zvažuje takmer 20-tisíc ľudí. Organizátori tiež oznámili, že ak sa nepresunú voľby na september, 9. marca, deň pred voľbami, zorganizujú veľký celoslovenský protest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu