Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MAGNA upozorňuje na Svetový deň výživy. V Južnom Sudáne otvára tri nové nutričné centrá

JUŽNÝ SUDÁN. Juba, 2017. MAGNA terénny pracovník počas návštevy pacienta v tábore pre vnútorne vysídlených ľudí. MAGNA zdravotníci poskytujú pre vyše 60 tisíc ľudí rutinné očkovania a prevádzkujú očkovacie kampane proti závažným ochoreniam. PR článok
JUŽNÝ SUDÁN. Juba, 2017. MAGNA terénny pracovník počas návštevy pacienta v tábore pre vnútorne vysídlených ľudí. MAGNA zdravotníci poskytujú pre vyše 60 tisíc ľudí rutinné očkovania a prevádzkujú očkovacie kampane proti závažným ochoreniam. (Zdroj: Magna)

8 400 balení terapeutickej stravy pre akútne podvyživené deti rozdajú každý mesiac zdravotníci slovenskej humanitárnej organizácie MAGNA v Južnom Sudáne, ktorý dlhodobo sužuje hladomor. V hlavnom meste Juba a v konfliktami zmietanej oblasti Jonglei pôsobí viac ako 80 zdravotníkov v dvanástich MAGNA nemocniciach. Tri nové nutričné centrá MAGNA práve otvára.

„OSN prepojila Svetový deň výživy, ktorý pripadá na 16. októbra, s výzvou Zero Hunger. Podľa tohoto záväzku by do roku 2030 nemalo žiadne dieťa na svete trpieť hladom ani podvýživou. Situácia v Južnom Sudáne však zostáva kritická. Šesť miliónov ľudí nemá prístup k potravinám, podvýživa sa týka viac ako milióna detí, ktoré nutne potrebujú humanitárnu pomoc. Ide o najnaliehavejší prípad potravinovej núdze, ktorú Južný Sudán zažil, a to tu pôsobíme už od roku 2011,“ sumarizuje súčasné podmienky v krajine zakladateľ humanitárnej organizácie MAGNA Martin Bandžák.

MAGNA v Južnom Sudáne posilnila svoje zdravotnícke tímy a aktuálne v oblasti Jonglei otvára 3 nutriční centra zamerané na liečbu detskej podvýživy. Zdravotná starostlivosť je predovšetkým zameraná na liečbu ťažkých prípadov podvýživy, ktorá zahŕňa nemocničnú aj ambulantnú liečbu.

„Pracujeme v konfliktami zmietanom regióne Jonglei a v hlavnom meste Juba, kde pôsobíme v rámci tábora pre vnútorne vysídlené obyvateľstvo. Zdravotníci MAGNA v týchto oblastiach poskytujú prístup k zdravotnej starostlivosti pre 100 tisíc ľudí. Denne v rámci svojich aktivít identifikujú a sledujú prípady podvýživy a poskytujú následnú nutriční pomoc. Okrem toho očkujú deti proti ochoreniam s možnými smrteľnými následkami, ako sú osýpky a cholera, a okrem toho očkujú proti klasickým detským chorobám. Liečia tiež maláriu, zápal pľúc či silné hnačky, takže ochorenia, ktoré sú najmä pre deti nebezpečné,“ upozorňuje operačná riaditeľka MAGNA Denisa Augustínová a dodáva: „V krajine pretrvávajú nepokoje, ľudia utekajú zo svojich domovov. Sami sa pohybujeme v oblastiach, kde vedľa pomoci neustále sledujeme bezpečnostnú situáciu, aby sme ochránili životy našich zdravotníkov.“

Podvýživa sa diagnostikuje porovnaním štandardnej váhy a výšky alebo zmeraním obvodu paže dieťaťa tzv. MUAC pásikom. MAGNA pri pacientoch s vážnou akútnou podvýživou používa najefektívnejší spôsob liečby podvýživy – terapeutickú stravu pripravenú k okamžitej konzumácii (tzv. RUTF stravu). Terapeutické jedlo obsahuje všetky živiny, ktoré pacient potrebuje k nabratiu váhy a celkovej stabilizácii.

Liečba môže mať niekoľko fáz. Akútna podvýživa vyžaduje rýchlu lekársku pomoc a okamžitú hospitalizáciu. „Podvyživeným deťom podávame do žalúdka gastrickou sondou terapeutické mlieko. Po krátkom intervale prechádzame na mlieko energeticky a nutrične výdatnejšie. Tento postup pritom rešpektuje možné komplikácie spôsobené náhlym prísunom živín. Dávky sa postupne zvyšujú podľa hmotnosti dieťaťa, nakoniec môžeme pacienta prepustiť. Domov odchádzajú deti vybavené výživou RUTF a pokynmi k jej konzumácii,“ vysvetľuje Augustínová.

Zachráňte s nami detský život. Liečbu detskej podvýživy a ďalšie činnosti humanitárnej organizácie MAGNA priamo v teréne môžete finančne podporiť zaslaním SMS v hodnote 5 EUR na číslo 836, príspevkom online na www.magna.org alebo na číslo zbierkového účtu v tvare IBAN  SK5811000000002943004292. Pravidelným darcom (3 eurá mesačne) sa môžete stať zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806. Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí 4ka, O2, Orange / FunFón a Telekom.

Bližšie informácie o všetkých MAGNA misiách a formách pomoci nájdete na www.magna.org

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám. 

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu