Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matky hľadajú jedlo v buši, podvýživa je tu každodennou realitou

Južný Sudán, oblasť Duk, 2017. O podvyživenú 8-mesačnú Nauyen sa v neprítomnosti matky stará babička. Fotografia z domácej návštevy MAGNA pracovníkmi. PR článok Zobraziť galériu (3)
Južný Sudán, oblasť Duk, 2017. O podvyživenú 8-mesačnú Nauyen sa v neprítomnosti matky stará babička. Fotografia z domácej návštevy MAGNA pracovníkmi. (Zdroj: (c) MAGNA)

Dievčatko vo veku 8 mesiacov Nauyen, jej mama a stará mama žijú v oblasti Duk v regióne Jonglei. Aj tam v najmladšom štáte sveta pôsobia zdravotníci MAGNA. Spolu s okolím hlavného mesta Juba poskytujú zdravotnú starostlivosť až 100-tisíc ľuďom. Bojujú s nákazlivými aj neprenosnými ochoreniami, zabezpečujú vakcináciu pre tisícky miestnych. Najväčším problémom je však podvýživa - robia nutričné screeningy, teda testujú, akou mierou podvýživy deti trpia a podľa toho nasadzujú potrebnú liečbu. Majú však neľahkú úlohu. Podvýživou trpí obrovské množstvo ľudí. K vyváženej strave sa nedostali už celé mesiace. Pozrime sa na príbeh malého dievčatka:

Matka 8-mesačného dievčatka Nayuen dcéru naposledy pobozká, podá ju svojej matke, otočí sa a kráča. Už sa neobzrie. Dievčatko je choré, vychudnuté, potrebovalo by matku pri sebe. Tá však odchádza, aby v buši našla jedlo. Čakajú ju kilometre nebezpečnou krajinou, ktoré ešte nemusia znamenať úspech.

70-ročná žena s dieťaťom v náručí sa pozerá za odchádzajúcou dcérou: „Vnučka mi len bezvládne leží v náručí. Je apatická, myslím, že má horúčku a oči má väčšinou len privreté. Zle sa jej dýcha, kašle a zvracia. Neviem, či je to všetko pre to, že je vyhladovaná alebo chorá.“ Rodina dúfa, že sa matke v buši podarí nájsť jedlo. Šance však nie sú veľké. V podobnej situácii sú totiž tisícky ďalších ľudí, ktorí sa vydávajú do divočiny. Zdroje potravy sú čoraz ďalej – Juhosudánci ale nemajú na výber. Na jedlo z buša sme odkázaní, hovorí 70-ročná Gak Derwei Kuoth: „Najskôr zjeme z ovocia dužinu a potom vysušíme semená. Keď sú vysušené, rozbijeme ich a varíme samé vo vode alebo s listami z toho istého stromu. Nič iné tu nie je. V poslednom období ľudia o jedlo doslova súťažia. Nedbajú na hrozby divočiny, na boje ozbrojených skupín. Ak chcú prežiť, musia ísť stále ďalej do buše.“

Svetový potravinový program prestal  do oblasti dodávať potravinovú pomoc ešte minulý rok v júni. Bezpečnostná hrozba bola pre boje priveľká. Tie vypukli ešte v roku 2013. Odvtedy občianska vojna pripravila o obživu státisíce farmárov. „Prišli o dobytok, niektorí dokonca aj o nástroje na obrábanie pôdy. Ak by ich aj mali, pre ničivé boje v mnohých častiach krajiny sa farmárčiť nedá. Boj s podvýživou je naša každodenná práca, pretože ohrozuje životy detí, “ hovorí Cristina Masso – operačná koordinátorka MAGNA pre Južný Sudán. Veľa ľudí už prišlo o život a lány plodín zničili vojenské vozidlá. Tisíce ľudí sú preto odkázané na to, čo nájdu vo voľnej prírode. Aj tieto zdroje však pomaly vysychajú a to, pred čím niekoľko mesiacov varovali humanitárne organizácie, sa stáva otrasnou realitou.

OSN vyhlásila hladomor v Južnom Sudáne minulý týždeň. Ľudia začali zomierať od hladu a podobný osud hrozí ďalším 100-tisíc Juhosudáncom. Cristina Masso, operačná koordinátorka MAGNA pre Južný Sudán dodáva, že miestni obyvatelia už vyčerpali možnosti, ako sa bezpečne môžu dostať k potrave. Ak krajina nedostane pomoc, do júla bude akútny hlad ohrozovať milióny ľudí. Tie i ďalšie milióny, ktoré už dnes trpia akútnou podvýživou, pretože sa mesiace dostali iba k málo výživnej strave. Pre občiansku vojnu, chudobu, ktorá je v krajine aj pre nezáujem medzinárodného spoločenstva vznikla v Južnom Sudáne katastrofa, ktorej sa dalo predísť.

Obetiam hladomoru v Južnom Sudáne môžete pomôcť zaslaním SMS v hodnote 5 EUR na 836 alebo príspevkom online.

Liečime tu a teraz, vďaka vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu