Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dievča, ktoré prežilo

Pheap prišla na MAGNA kliniku v roku 2005, mala 5 rokov a bola v ťažkom štádiu HIV/AIDS a podvýživy. Vďaka ARV liečbe a kontinuálnej práci MAGNA zdravotníkov je dnes z nej šikovné mladé dievča.
Pheap prišla na MAGNA kliniku v roku 2005, mala 5 rokov a bola v ťažkom štádiu HIV/AIDS a podvýživy. Vďaka ARV liečbe a kontinuálnej práci MAGNA zdravotníkov je dnes z nej šikovné mladé dievča. (Zdroj: (c) Martin Bandžák/MAGNA)

"Už ako veľmi malé dievčatko som okolo seba počúvala výrazy HIV alebo AIDS alebo dokonca HIV ako smrteľná choroba. Vždy sa to jednoducho spájalo s niečím zlým. Otca si nepamätám. Matka zomrela, keď som bola ešte malá, ale pamätám si, aká bola krásna a som veľmi rada, že mám jej fotku. Bola to statočná žena so zlým osudom," hovorí 16-ročné dievča z Kambodže a v ruke drží fotku svojej mamy.

Pheap žije v centre MAGNA pre siroty s HIV/AIDS spolu s ďalšími 44 mladými ľuďmi a deťmi. Dostala sa tam ešte v roku 2005, potom, keď jej mama zomrela v hospici. V tom čase 5-ročná Pheap mala pokročilé štádium HIV/AIDS a keby nedostala pomoc, zomrela by.

"Začiatok jej liečby bol veľmi náročný," hovorí Denisa Augustínová,  riaditeľka operačnej sekcie MAGNA a zodpovedná za HIV/AIDS aktivity v Kambodži a dodáva: "Pheap mala štvrtý stupeň HIV/AIDS, TBC a bola veľmi podvyživená. Podarilo sa nám ju však zachrániť tak ako ďalšie stovky detí a mladých ľudí."

Pheap si pamätá moment, keď pochopila, prečo je chorá: "Mama nemala dosť času, aby mi vysvetlila, ako sa mi HIV dostalo do tela a ako sa rozmnožilo do takej miery, že som musela začať s ARV liečbou. Ale terapeutka Leakhena, ktorá pracuje pre MAGNA mi všetko vysvetlila. Povedala, že vírus v mojom tele zabíja vojakov, ktorí by ma mali ochraňovať pred chorobami."

Pheap je nažive vďaka antiretrovirálnej liečbe (ARV), ktorá je súčasťou antiretrovirálnej terapie (ART). ARV lieky majú za úlohu potlačiť vírus a zastaviť jeho šírenie v tele. Pheap si navyše musela zvyknúť na pravidelné užívanie liekov - musí ich brať v presne stanovený čas, dobre spať aj jesť. Ak bude tieto pravidlá dlhodobo dodržiavať, môže žiť viac-menej bez obmedzení. Dokonca môže porodiť zdravé deti.

Ale to je ešte ďaleko. Pheap najskôr musí usilovne študovať. Jedného dňa sa chce stať prekladateľkou alebo sestričkou, možno terapeutkou, ktorá by pomáhala ľuďom a deťom s podobným príbehom ako je ten jej.

"Deti s HIV sa stále rodia a mnohé nevedia ako na tom sú. Mnohé neustále čelia stigmatizovaniu a diskriminácii v škole aj na verejnosti, najmä, keď sa chcú hrať s priateľmi alebo si neskôr nájsť partnera. Ľudia ako ja majú problém nájsť si prácu a často končia na zlých miestach. Dúfam, že úrady konečne pochopia a príjmu, že deti a mladí ľudia by mali dostávať viac informácií o HIV. Ale nie len oni. Napríklad aj učitelia by mali byť informovaní o tom, ako s nami zaobchádzať," hovorí Pheap, na prvý pohľad tiché dievča, ktoré je ale v skutočnosti normálnou veselou tínedžerkou, ktorá sa rada zabáva a vtipkuje s kamarátmi. "Komunita musí pochopiť, ako sa choroba prenáša. Iba tak sa dá zabrániť stigmatizovaniu. Prosím, nech sú testovanie a lieky dostupné pre všetky deti, ktoré sa s HIV narodia a musia s ním žiť. Dodá im to silu normálne chodiť do školy a žiť lepší život," dodáva Pheap, šikovná študentka s hromadou snov. 16-ročná Pheap, dievča, ktoré žije.

MAGNA poskytuje liečbu HIV/AIDS pacientom od roku 2003. Za posledných 14 rokov MAGNA poskytla liečbu a prevenciu tisícom HIV/AIDS ľuďom v krajinách ako Kambodža, Vietnam, Keňa, Konžská demokratická republika, Haiti a Nikaragua.. 

Pomáhať deťom s neľahkým osudom ako má Pheap môžete aj Vy. Zapojte sa do pravidelnej MAGNA pomoci a staňte sa MAGNA Záchrancom.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu