Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MAGNA vysiela zdravotníkov bližšie k ohnisku sýrskeho konfliktu

Chorvátsko, Opatovac | Chlapec zo Sýrie pred MAGNA mobilnou nemocnicou. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
Chorvátsko, Opatovac | Chlapec zo Sýrie pred MAGNA mobilnou nemocnicou. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA

Bratislava, 18. marca 2016 - MAGNA po zatvorení balkánskej cesty presúva svoje aktivity z tranzitného tábora v Slavonskom Brode, Chorvátsko do oblastí v Sýrii a blízko sýrskych hraníc - tam, kde v súčasnosti ľudia utekajúci pred vojnou nemajú prístup k základnej zdravotnej starostlivosti. Už v najbližších týždňoch otvorí dlhodobú misiu v Libanone, odkiaľ bude pokrývať zdravotnú starostlivosť priamo v Sýrii, v Libanone a neskôr aj v Jordánsku aj priamo v Turecku. „S očakávaním sledujeme dnešné rokovania EU a Turecka, dosiahnutie resp. nedosiahnutie dohody zásadne ovplyvní spôsob riešenia vojnových utečencov zo Sýrie. Podporujeme spoločnú dohodu, ktorá zlepší podmienky ľudí na úteku. Každopádne však vidíme akútnu potrebu pomáhať a liečiť ľudí bližšie k vojnovému konfliktu,“ hovorí na margo Summitu EU Martin Bandžák.

Od vypuknutia migračnej krízy MAGNA poskytovala zdravotnú starostlivosť najmä deťom a ich rodinám na úteku, najprv na srbsko-maďarských hraniciach, v septembri sa bola vybudovaná misia v Chorvátsku v kempoch Opatovac a neskôr Slavonski Brod. Počas viac ako šiestich mesiacov sme poskytovali zdravotnú starostlivosť pre viac ako 600 tisíc utečencov, ktorí prešli územím Chorvátska a Naši zdravotníci ošetrili viac ako 40 tisíc ľudí, z ktorých bola prevažná väčšina detí. Okrem lekárskej a najmä pediatrickej starostlivosti sme tiež poskytovali psychosociálnu pomoc a zabezpečovali výživu pre malé deti.

"Naša misia v Chorvátsku bola možná len vďaka desiatkam zdravotníckych pracovníkov a dobrovoľníkov  zo Slovenska, z Čiech aj z iných krajín, ktorí s obrovským nasadením, 24/7, počas sviatkov boli v teréne a liečili ľudí na úteku. Rád by som im všetkým poďakoval, za obrovskú prácu ale aj porozumenie pre ľudí na úteku, ktoré ukázali," povedal Martin Bandžák, výkonný riaditeľ MAGNA a pokračuje: "Misia v Maďarsku a neskôr v Chorvátsku sme postavili okamžite po vypuknutí humanitárnej krízy tam, kde to bolo najviac potrebné. Splnila svoj účel, bola úspešná. V Slavonskom Brode zatiaľ projekt pozastavujeme a  MAGNA sa teraz presúva do oblastí, kde sme identifikovali najväčšiu potrebu dlhodobej zdravotnej starostlivosti, do oblasti sýrskych hraníc, kde je nápor veľmi veľký. To je spôsob, akým MAGNA pracuje - sme tam, kde je naša pomoc najviac potrebná.

V Sýrii opustilo svoje domovy 45 % obyvateľov a a 11,5 % bolo zabitých alebo zranených. Prognóza dožitia sa prepadla zo 70 rokov v roku 2010 na 55,4 rokov v roku 2015. Len za posledný rok vzrástla  chudoba o 85 %. Taká je bilancia vojny v Sýrii od vypuknutia konfliktu pred piatimi rokmi podľa Sýrského centra pre politický výskum. V súčasnom Libanone je viac ako milión sýrskych utečencov, čo je tretina obyvateľstva. V Jordánsku je to takmer sedemsto tisíc a do Turecka utieklo viac ako polovica, teda 2,7 miliónov všetkých ľudí na úteku.  MAGNA už v najbližších týždňoch bude zabezpečovať mobilné zdravotnícke tímy priamo v Sýrii priamo v spolupráci so sýrskymi lekármi. Pripravuje aj projekt zdravotníckej starostlivosti v oblastiach Libanonu, kde sa koncentrujú ľudia utekajúci pred vojnou. V tejto chvíli sa sústreďujeme na zabezpečenie logistiky operácie priamo na mieste, získavanie medicínskeho materiálu, liekov a finančných zdrojov na to, aby MAGNA zdravotné tímy mohli čo najskôr poskytovať zdravotnú pomoc tam, kde je to najviac potrebné.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu