Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skutočný príbeh z hranice

Sakta kojí svojho dva a polročného syna
Copyright: MAGNA Zobraziť galériu (2)
Sakta kojí svojho dva a polročného syna Copyright: MAGNA

Hraničný prechod Bapska, Chorvátsko, niečo pred polnocou 25. septembra 2015. Prechádzame na srbskú stranu. Policajti tu utečencov v záujme udržania poriadku a bezpečnosti držia v 50 členných skupinách. Na asfalte na tenkej podložke polosedí vyčerpaná žena, vedľa nej dva a polročný chlapček a malé bábätko. Žena je taká unavená, že zťažka dokáže komunikovať. Volá sa Sakta

Berieme deti na ruky, sú uzimené a podchladené, balíme ich do diek a Sakte pomáhame vstať. Polovica 50-člennej skupiny sú členovia jej rozvetvenej rodiny, vrátane ďalších ôsmich detí a dvoch starčekov na invalidných vozíkoch. Peši s deťmi na rukách prechádzame hranicu. Sú to asi dva kilometre. Pretože sú v skupine deti a seniori, registračná procedúra je rýchlejšia, a tak sme za krátky čas v utečeneckom tábore Opatovac. Všetky deti berieme do MAGNA stanu, kde ich ošetríme, prebalíme a zahrejeme ohrievacími fľašami zo starého termoforu.

 

Sadám si k unavenej Sakte a začíname sa rozprávať. Jej rodina je zo sýrskeho mesta Deralzor, odkiaľ pred tromi rokmi utiekli pred bombovými útekmi a vojnou. Odvtedy boli v utečeneckom tábore v Akcakala v Turecku. Podmienky v kempe boli veľmi zlé, preto sa rozhodli odísť. Muž ostal v Turecku, Sakta je už dva týždne na ceste s dva a polročným Khazi a maličkým, len štvortýždňovým chlapčekom Fadi. Rozprávame sa a nabádam ju, aby malého nadojčila. Fadi sa konečne usmieva. Kým ich naložia do autobusu, dávame malého spať do krabice, aby bol v stane v bezpečí. Keď prichádza autobus, pomáham im nastúpiť a ukladám malého Fadiho do maminho náručia. Premýšľam, ako bude vyzerať jeho život o desať rokov. Objímam Saktu a hovorím jej, že všetko dobre dopadne. Po tvári nám obom steká slza. Neschádza mi z mysle ešte niekoľko dní, popri ďalších osudoch maličkých detí, o ktoré sa starám. Každé dieťa by malo mať budúcnosť. Bez vojny, nie o hlade, bez strachu.

 

Michaela Benedigová

Záchranárka Magna Deti v núdzi

Magna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Copyright: MAGNA)

Kde pôsobili a kde sú momentálne MAGNA tímy:

8. – 10. september

MAGNA tím pôsobí na maďarsko-srbských hraniciach v dedinke Rözske, ako vôbec jeden z prvých. Len prvý deň sme ošetrili 400 pacientov.

11. – 15. september

MAGNA tímy pôsobia pri dedinke Asotthalom, neďaleko maďarsko-srbských hraníc, kde spolu s UNHCR prevádzkujeme tzv. zberný tábor a pre ľudí na úteku zabezpečujme okrem zdravotnej a psychosociálnej pomoci, stravu, pitnú vodu, stany, ošatenie, hygienické potreby a deky.

18. september až do dnešného dňa

MAGNA tímy pôsobia na chorvátsko-srbských hraniciach v oblasti Tovarnik, Opatovac a Bapska. Okrem prevádzky statických kliník v rámci tábora Opatovac, prevádzkujeme mobilné výjazdy na hranice so Srbskom a poskytujeme ľuďom na úteku zdravotnú pomoc.

Ľudia stále môžu pomôcť deťom a rodinám prežiť dlhý pochod

Humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi stále organizuje pomoc utečencom. Ľudia môžu pomôcť dvomi spôsobmi:

1. Poslať SMS na číslo 836 (hodnota 5 €) a kúpiť hygienický balíček pre deti a ich rodiny.

2. Prispieť vkladom na účet 2943004292/1100, Tatra Banka alebo online tu a teraz.

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu