Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ako slovenské dary pomáhajú v Kongu: Mireille a jej vnučka Princilia sa opäť postavili na nohy

MAGNA pomáha obetiam sexuálneho násilia v Kongu už 6 rokov. V oblasti hlavného mesta Konga Kinshasa MAGNA pomohla už 1 868 obetiam sexuálneho násilia.
MAGNA pomáha obetiam sexuálneho násilia v Kongu už 6 rokov. V oblasti hlavného mesta Konga Kinshasa MAGNA pomohla už 1 868 obetiam sexuálneho násilia. (Zdroj: (c) Martin Bandžák/MAGNA)

Po ceste kráča pomalým krokom žena. Pestrofarebné šaty jej svietia na pozadí hnedozelenej krajiny. Zdá sa, že kráča sama, no zrazu sa jej k nohám pripletie drobné dievčatko. Schytí ju za ruku a ťahá ju ku krajnici, chce jej niečo ukázať.

Žena odloží prútený kôš s tovarom, ktorý plánuje predať na trhovisku. Skláňa sa nad krajom cesty, díva sa na miesto, kam malá ukazuje svojim drobným prštekom. Zrazu sa obe radostne rozosmejú a žena zdvihne z trávy pri ceste pomaranč. Musel niekomu spadnúť po ceste na trh. A teraz si na ňom pochutia ony dve.

Mireille sa na malé stvorenie láskavo usmieva, tmavé oči jej zmäknú nehou. Dvojročná Princilia je jej vnučka. Stará sa o ňu a snaží sa z nej vychovať dobrého človeka. Napriek tomu, že okolnosti, za ktorých bola počatá, neboli dobré ani trocha. Mireille má 50 rokov a sama vychovala 5 detí, skúseností má dosť. Pri vnúčati je to však trocha iné – ako stará mama by chcela vnučku viac  rozmaznávať, nie vychovávať. Lenže Mireille dieťa vychovávať musí, mama sa o dievčatko totiž nestará.

Prežili fyzické násilie aj vďaka slovenským darcom

Mireillina dcéra sa volá Emilie a dnes má 17 rokov. Otehotnela ako 14-ročná, po tom, ako ju a jej mamu opakovane znásilnila skupina ozbrojených mužov, ktorí vtrhli do ich domu v Brazzaville v Kongu. Len tak, bez príčiny. Ozbrojení muži ich chytili a spútali, do úst im dali šatky, aby nemohli kričať. Obe, matku aj dcéru, znásilnil celý gang. Okolo tretej ráno ich vzali k rieke, kde ich opäť znásilnilo 5 mužov. Matka aj dcéra utiekli cez rieku do Kinshasy. Tam sa k nim dostali pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi (MAGNA).

Odmietanie spoločnosti

Je ťažké si predstaviť, prečo sa Emilie odmieta starať o svoju dcérku. Dvojročná Princilia je pre okolitú spoločnosť stelesnením hanby a poškvrnenia, ktoré prežila jej matka. Ak nechce mladá žena zostať sama a v chudobe, musela sa prispôsobiť. K dievčatku sa nepriznáva.

Rodina však nežila vždy takto. V Brazzaville mali dom, Mireilla bola schopná žena, dokázala svoju rodinu uživiť z drobného predaja aj po tom, čo sa rozviedla so svojím mužom. Keď spolu s dcérou prežili peklo na zemi, v MAGNE im poskytli zdarma medicínsku a psychologickú pomoc. Mireille sa zo svojich fyzických zranení liečila pol roka. Po celý ten čas sa jej venovali aj odborníci na dušu, tí sa však väčšinou zhodujú, že rany tohto typu sa často nepodarí vyliečiť nikdy. Zdravotníci sa postarali aj o Emiliu, ktorá v nemocnici porodila drobnú Princi.

Keď sa ženy ako tak zotavili zo svojich vonkajších zranení, pokúsili sa s pomocou terénnych pracovníkov vrátiť do svojho domova. Pracovníci MAGNY v teréne sa pokúšajú bojovať s predsudkami, ktoré má spoločnosť voči týmto ženám. Trpezlivo vysvetľujú susedom a komunite, že tieto ženy potrebujú získať pocit bezpečia a súcit. V tomto prípade však neuspeli – komunita rodinu vyhnala. Tieto ženy sú však neuveriteľne silné. Trpia potichu a takmer nikdy ich nepočujete sťažovať sa.

MAGNA pomáha obetiam sexuálneho násilia v Kongu už od roku 2009 a dnes pôsobí už v 8 nemocniciach. Za tých 6 rokov sa miestnym pracovníkom humanitárnej organizácie podarilo pomôcť 1 868 obetiam sexuálneho násilia v oblasti hlavného mesta Konga Kinshasa. Tieto ženy často prišli o všetko, spoločnosť ich nechce prijať a ony nemajú žiadne peniaze. MAGNA sa o nich dokáže postarať len vďaka darom od ľudí zo Slovenska.

Malá Princi sa dnes smeje

Mireille a Princilia ruka v ruke vstupujú na miestne trhovisko. Žena skladá prútený kôš na zem a spolu s dievčatkom vykladá na rozprestretú deku drobnosti, ktoré dnes, ak jej bude šťastie priať, predá. Dievčatko sa usmeje na malú rovesníčku, ktorá zvedavo vykúka spoza maminej sukne pri vedľajšej deke s tovarom. O chvíľu sa už obe naháňajú a pletú sa pod nohy okoloidúcim. Ženy sa na ne zhovievavo dívajú a ani sa nesnažia potlačiť úsmev. Je šťastie, že deti nepoznajú predsudky.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu