Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepál: Nový život v dedine Bhimtar

NEPÁL. MAGNA koordinátorka Karin Slováková počas prehliadky novonarodeného dieťaťa v stanovom zdravotnom centre Bhimtar v oblasti Sindupalchowk.
NEPÁL. MAGNA koordinátorka Karin Slováková počas prehliadky novonarodeného dieťaťa v stanovom zdravotnom centre Bhimtar v oblasti Sindupalchowk.

Život pokračuje ďalej aj v zemetrasením zasiahnutých oblastiach vzdialených častí chudobného Nepálu. Vo štvrtok MAGNA zdravotná sestra odrodila dievčatko v dočasne postavenej pôrodnici. Pôrodnica, respektíve stan so základným vybavením a základným materiálom potrebným pri pôrodoch, vznikla pri zdravotnom stredisku, kde MAGNA momentálne prevádzkuje zdravotnú a psychosociálnu starostlivosť pre populáciu v dištrikte Sindhupalchowk.

Ale novonarodené dievčatko, ešte stále bez mena, nie je dôvodom pre oslavu v tejto časti Nepálu. Silné kultúrne a tradičné presvedčenia prikladajú len veľmi malý význam a pozornosť narodeným dievčatám. O to menší, keď je už piate v rodine, ako tomu je v tomto prípade. Matka nenachádza dôvod na to, aby bola pyšná na seba, alebo na krásne, silné a zdravé dieťa, ktoré sa jej dnes narodilo. Tieto pocity zlyhania sú v matke vyvolané a zosilňované z každej strany - zo strany blízkej rodiny, susedov, ale aj náhodných členov komunity.

Postavenie dievčat, a žien všeobecne, je veľmi nízke v tradičných nepálskych komunitách. Následne na to sú ich osudy o to problematickejšie: v detstve sa dievčatám poskytuje menšia zdravotná a nutričná starostlivosť ako chlapcom. Neskôr v školskom veku sú len zriedkavo posielané do škôl. Táto časť Nepálu je zároveň postihnutá prítomnosťou priekupníkov s ľuďmi, ktorí toto postavenie dievčat a žien zneužívajú.

Naše tími zdravotníkov, sociálnych pracovníkov a konzultantov v tejto oblasti podporujú nielen zdravotnú a psychologickú starostlivosť, ale sa snažia zároveň reagovať na množstvo závažných sociálnych problémov, ktoré v tejto časti sťažujú život rozdielnym skupinám populácie, jednou z ktorých sú mladé ženy a dievčatá. Formou konzultácií, v tomto prípade ohľadne potreby pravidelného kojenia a dôkladnej starostlivosti o dieťa, ale aj skupinových konzultácií ohľadne osobnej bezpečnosti sa snažíme informovať širšiu populáciu o schopnosti ich komunity takýmto prípadom spoločne predchádzať a eliminovať ich.

Pri narodení tohto dievčatka naši pracovníci veria v jej lepší osud. Mamička po rozhovoroch s MAGNA konzultantkou začala dieťa kojiť a so záujmom reagovala na poskytnuté rady v rámci starostlivosti o dieťa. Tieto rozhovory s MAGNA zdravotníčkou a konzultantkou v matke vyvolali opätovný pocit radosti a dodali jej potrebnú silu k starostlivosti o dieťa. Dievčatko má dnes už meno, volá sa Manisha, ako naša zdravotná sestra, ktorá ju priviedla na svet.

Karin Slováková, MAGNA koordinátorka v Nepále.

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk<http://www.magna.sk/>.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnud<http://www.facebook.com/magnadetivnudzi>

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu