Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Až 1.5 milióna Juhosudáncov má status utečenca

JUŽNÝ SUDÁN. 2015. Copyright by MAGNA
JUŽNÝ SUDÁN. 2015. Copyright by MAGNA

Od decembra 2013, kedy vypukol konflikt, až do dnešného dňa, 1.5 milióna Juhosudáncov dostalo status utečenca. Situácia v krajine sa nelepší, každým dňom narastá počet migrujúcich hľadajúc bezpečie v utečeneckých táboroch.

V rámci krajiny sa tak umelo hľadajú a vytvárajú nové miesta na relokáciu veľkého počtu vysťahovalcov. Vysídlení bojujú o prežitie každý deň: chýbajú im základné potraviny, zdravotná pomoc a vzdelávanie. V kempoch sa vyskytuje vandalizmus, rabujú sa i zdravotnícke zariadenia humanitárnych organizácií. Streľba je tu na dennom poriadku. 

Súčasné suché obdobie je jedinečnou príležitosťou na rekonštrukciu infraštruktúry a prípravu zásob. 2.5 milióna ľudí v Južnom Sudáne čelí potravinovej kríze.

Utečenecké tábory sú vysokým počtom ľudí v neprimerane malom priestore žijúcich v horibilných hygienických podmienkach liahňou prenosných chorôb. Najčastejšou príčinou smrti v táboroch je ARI (akútna respiračná infekcia) vo forme pneumónie (zápal pľúc). Pneumónia je celosvetovo príčinou smrti u takmer 20% detí. Ako ďalšie najrozšírenejšie príčiny uvádza OCHA maláriu a hnačku.

 ,,Hygiena je tu naozaj otrasná. Ľudia sú tu aj 2-3 dni bez sprchy, jedlo sa často nestihne dovariť a ostáva surové. Ani riady si nemôžete poriadne umyť,´´ opisuje súčasnú situáciu v tábore Riek, lokálny MAGNA pracovník. V utečeneckom tábore v Jube zomrelo na následky akútnej hnačky od začiatku roka už viac než 117 ľudí.

Magna Deti v núdzi svojím projektom v Južnom Sudáne zabezpečuje imunizáciu najzraniteľnejšej skupiny- detí a žien v utečeneckom tábore UN House Juba III. Len v mesiaci január sme zaočkovali 7.676 ľudí proti tuberkulóze, osýpkam, obrne, záškrtu, čiernemu kašľu a tetanu. Rovnako podávame doplnky vitmínu A a poskytujeme odčervovanie.

Naším hlavným cieľom je znižovať chorobnosť a úmrtnosť detí a tehotných žien v utečeneckých táboroch a zvyšovať povedomie o imunizácii v lokálnej komunite. Za posledný mesiac MAGNA zaznamenala nárast v kompletizácii sady očkovaní (pacient sa dostavil na všetky tri potrebné zaočkovania).

Viac o súčasnej situácii z utečeneckého tábora v Jube si môžete prečítať v rozhovore s naším lokálnym pracovníkom Riekom na: http://www.magna.sk/sk/news/1513/18/Neexistuje-tu-den-bez-vystrelu-hovori-MAGNA-pracovnik-v-Juznom-Sudane/

 

Magna Deti v núdzi pôsobí v Južnom Sudáne od roku 2011.

 

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

-reklamná správa-

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu